.

Comisia Europeană a propus noi norme care să faciliteze efectuarea în condiții de securitate a tranzacțiilor electronice transfrontaliere în Europa. Propunerea de regulament vizează să garanteze că persoanele fizice și firmele pot utiliza propriile sisteme naționale de identificare electronică pentru a accesa servicii publice în alte țări UE în care sunt disponibile sisteme de identificare electronică. Totodată, creează o piață internă pentru semnătura electronică și serviciile de încredere online conexe, garantând că aceste servicii funcționează la nivel transfrontalier și că au același statut juridic ca procedurile tradiționale bazate pe hârtie. Astfel, economiile care devin posibile datorită achizițiilor publice electronice vor fi maximizate.

Propunerea respectă pe deplin sistemele de identificare naționale și preferințele statelor membre care nu dețin sisteme de identificare naționale. Le permite statelor cu un sistem de identificare național să participe la sistemul european sau să rămână în afara acestuia. După ce un stat membru notifică faptul că dorește să participe la sistemul paneuropean, acesta trebuie să ofere, prin intermediul identității electronice, același acces la serviciile publice pe care-l oferă propriilor cetățeni.

Dna Neelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene, a declarat: „Persoanele fizice și firmele trebuie să poată efectua tranzacții în cadrul unei piețe unice digitale fără frontiere, aceasta este valoarea internetului. Certitudinea juridică și încrederea sunt la rândul lor esențiale, prin urmare este necesar un regulament mai cuprinzător care să vizeze semnătura electronică și identitatea electronică.”

 

„Obiectivul prezentei propuneri este ca cetățenii să poată profita la maximum de identitatea lor electronică, dacă au una. Prin recunoașterea reciprocă a sistemelor de identificare electronică naționale și prin standarde comune pentru serviciile de încredere și semnătura electronică, putem preveni fragmentarea internetului și a serviciilor publice online și putem face astfel mai ușoară viața a milioane de firme și a unui număr și mai mare de cetățeni."