.

Cisco a prezentat rezultatele unui studiu global care a prezentat percepțiile din piață asupra tehnologiilor de colaborare video la locul de muncă. Cercetarea, derulată de Ipsos Mori, pe un eșantion internațional de angajați din 12 țări, arată că beneficiile teleprezenței și conferințelor video se extind cu mult mai departe de clasicele și bine-cunoscutele reduceri de costuri și de călătorii. Beneficii precum dezvoltarea încrederii, îmbunătățirea colaborării intragrup și creșterea avantajului competitiv au reieșit drept factori aproape la fel de importanți, care sunt în același timp mai puțin studiați

"Productivitatea pierdută costă companiile miliarde de dolari în fiecare an. Prin implementarea teleprezenței, clienții noștri pot să economisească timp semnificativ, ceea ce poate avea implicații foarte mari pentru creșterea eficienței, a productivității și a avantajului competitiv. Auzim frecvent de la clienții noștri cât de mult apreciază beneficiile calitative ale Cisco TelePresence, și acest studiu validează faptul că aceste beneficii sunt la fel de importante precum des discutatele beneficii ce țin de reducerea călătoriilor și a costurilor", precizează Odd Johnny Winge, Vice President și General Manager, TelePresence Systems Business Unit, Cisco.

Printre rezultatele cheie ale studiului, o majoritate covârșitoare a utilizatorilor frecvenți , 90%, consideră că tehnologiile de colaborare video economisesc cel puțin două ore de timp prețios de lucru în fiecare săptămână. O treime dintre respondenții care folosesc frecvent soluțiile de colaborare estimează că economisesc până la o zi întreagă, șapte ore sau mai mult, pe săptămână. Aceasta înseamnă că un angajat poate recupera mai mult de două luni de timp productiv în cursul unui an.

Detaliile studiului:

• Deși atât utilizatorii cât și cei care nu folosesc aceste echipamente, recunosc valoarea tehnologiilor de colaborare video (76% comparativ cu 60%), angajații care folosesc tehnologia frecvent pun preț pe benefiile calitative mai mult decât cei care nu o folosesc. De exemplu, creșterea avantajului competitiv (73% din utilizatorii frecvenți comparativ cu 42% cei care nu folosesc), apropierea dintre oameni (71% din utilizatorii frecvenți comparativ cu 40% cei care nu folosesc echipamente de colaborare), și îmbunătățirea echilibrului dintre serviciu și viața personală (70% dintre utilizatorii frecvenți comparativ cu 37% dintre utilizatorii care nu utilizează aceste tehnologii).

• Toți respondenții, atât utilizatorii cât și cei care nu utilizează, sunt de acord cu ideea conform căreia colaborarea video sporește experiența de comunicare atunci când ei lucrează de acasă (68%), ajută la continuarea activității dacă aceasta este întreruptă (67%), îmbunătățește colaborarea între grupuri (67%), reduce confuzia (67%) și proiectează o imagine futuristă asupra organizației (64%).

• La nivel global, procentul cel mai mare al agnajaților care care cred că pot economisi cel puțin șapte ore se află în China (46%). 20% dintre angajații din Rusia raportează că pot economisi mai mult de șapte ore pe săptămână prin folosirea colaborării video și a teleprezenței.

• Mai mult de jumătate (56%) dintre respondenții din China folosesc tehnologiile de colaborare video, mai mult decât dublul procentului din alte țări.

• Mai mult de două treimi (68%) dintre toți respondenții percep beneficiile de mediu, fie prin sporirea responsabilității față de mediu sau ca beneficiu al reducerii călătoriilor. Pe toate cele 12 piețe, cel puțin jumătate dintre angajați văd unele beneficii de mediu.

• O treime dintre cei chestionați care nu folosesc soluții de colaborare video spun că le-ar folosi daca acestea ar fi disponibile. Procentajul angajaților care au acces la tehnologie dar nu o folosesc este mai mare în Franța (54%) decât în alte piețe, precum Statele Unite (21%), Suedia (13%), Germania (13%) și Spania (13%).

Sondajul online desfășurat de Ipsos Mori în mai și iunie 2010 a chestionat 500 de angajați în fiecare din următoarele piețe cheie: Statele Unite, Australia, China, Rusia, Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Olanda, Norvegia, Suedia și Danemarca. Participanții la studiu au 18 ani sau mai mult, lucrează atât cu normă întreagă cât și cu jumătate de normă, au cel puțin o conferință pe probleme de serviciu pe săptămână și lucrează într-o organizație cu cel puțin 250 de angajați în întreaga lume.