.

Universitatea de Vest din Timișoara a implementat soluția IBM Blue Gene/P, primul supercomputer din România accesibil proiectelor complexe de cercetare academică interdisciplinară. Supercalculatorul IBM va fi utilizat de specialiștii UVT în cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM), în principal pentru cercetări avansate în probleme de mediu. ICAM va fi concretizarea unui proiect POSCCE (Programul Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice") câștigat de UVT în anul 2010, finanțat de Uniunea Europeană, Guvernul României și Universitatea de Vest din Timișoara.

Din punct de vedere al performanțelor, soluția IBM Blue Gene/P este de două ori mai performantă față de o soluție de calcul de înaltă performanță tradițională și ocupă un spațiu de trei ori mai mic, susține IBM. Soluția este dezvoltată de IBM cu ajutorul Eta2U.

Supercalculatorul IBM Blue Gene/P este interconectat cu întreaga infrastructură de cercetare a universității și reprezintă o platformă pentru dezvoltarea unui centru de cercetare performant în Timișoara - accesibil proiectelor de cercetare strategică.

În plus, infrastructura IBM Blue Gene/P va permite cercetări în parteneriat în domenii precum: simulări complexe în chimie, fizică, biologie, biotehnologii necesitând calcul intensiv, de înaltă performanță; metode matematice și noi algoritmi de calcul pentru modelarea computațională a sistemelor și proceselor complexe; calcul numeric complex în știința materialelor, astrofizică, biotehnologii, dinamică moleculară; cercetări în domeniul energiei sustenabile (regenerare, eficiență, economie); studiul hazardului: meteo, fizica pământului, monitorizarea apelor, inundații; suport științific pentru infrastructura de monitorizare a situațiilor de urgență.

„În cadrul colaborării multiple cu partenerul IBM România, un element important este cooperarea în domeniul cercetării avansate și inovării. Astfel, pentru cercetări în domeniul calculului paralel, distribuit, bazat pe tehnologii Grid și Cloud, dispunem de echipamente IBM de calcul de înaltă performanță, conectate la rețelele de Grid națională și europeană", declară Prof. univ. dr. Viorel Negru, decanul Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea de Vest din Timișoara, prof.univ. dr. Ioan Talpoș, Rectorul Universității de Vest din Timișoara precizând, la rândul său, că „Universitatea de Vest devine astfel unul dintre principalii furnizori de putere de calcul și de specialiști în Calculul de Înaltă Performanță (HPC) din România și zona central sud-est europeană."

IBM România a inițiat și consolidează relații de parteneriat cu universitățile importante din România cu profil de științe fundamentale, ingineresc, medical și economic. Universitatea de Vest din Timișoara este unul dintre partenerii strategici ai IBM în cadrul relațiilor academice. Menționăm cateva dintre cele mai semnificative acțiuni inițiate de către IBM România cu UVT:

• Parteneriatul semnat în 2009 între IBM România și UVT a vizat construirea pe mai mulți ani a unei relații în educație și cercetare cu facultăți și departamente din domeniile tehnologiei informației, analizei și prelucrării datelor și al calculului de înaltă performanță, informaticii economice. IBM oferă infrastructura și suportul de dezvoltare a aplicațiilor de calcul științific, calcul distribuit și de tip Cloud.

• În septembrie 2009, IBM a sprijinit lansarea proiectului de creare a unei rețele de competențe în programarea supercalculatoarelor de tip Blue Gene în cadrul programului IBM OCR (Open Collaboration Research), proiect de nivel mondial cu participarea inclusiv a UVT.

• În noiembrie 2009, IBM România a inaugurat laboratorul de dezvoltare software bazat pe tehnologia IBM Rational în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Laboratorul de dezvoltare software funcționează în cadrul Facultății de Matematică și Informatică și este utilizat în procesul de învățământ pentru specializările de informatică, informatică aplicată și inginerie software.