.

Vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Andrus ANSIP, responsabil pentru piața unică digitală, a avut o vizită oficială în România, pe 28 aprilie 2017, în timpul căreia s-a întâlnit inclusiv cu prim-ministrul României - Sorin Grindeanu, cu ministrul comunicațiilor și societății informaționale - Augustin Jianu, cât şi cu reprezentanți ai comisiilor parlamentare de economie și industrie, afaceri europene și comunicații și tehnologii informaționale şi ai proiectului "Innovation Labs 2017". Vizita sa a inclus un dialog cu cetăţenii, pe teme referitoare la Cartea albă privind viitorul Europei și modalitățile de reducere a decalajelor din Uniunea Europeană, prin transformare digitală.

În cadrul dialogului, organizat la conferinţa Eurosfat, am realizat 8 materiale video cu oficialul Comisiei Europene, pe care le puteţi viziona pe TelecomTV.ro, pe subiecte legate de costul creării pieţei unice digitale, semnătura digitală şi identitatea digitală unică, securitate cibernetică, necesitatea dezvoltării unei forţe de muncă cu abilităţi digitale, capacitatea digitalizării de a crea locuri de muncă, reglementarea platformelor gen Uber, obstacolele start-up-urilor pe piaţa digitală europeană fragmentată.

 

VIDEO - Andrus Ansip: Unfortunately, the Digital Single Market does not exist. We have to create it!

Andrus Ansip, Vice-President for Digital Single Market - European Commission, visits Romania to discuss about the Digital Transformation
Dialogue with the citizens (plenary session Eurosfat 2017), 28 April 2017, Bucharest-Romania

 

VIDEO - What if free roaming becomes a boomerang of the mobile operators against the European Commission initiative?

 

VIDEO - Fragmentation of the EU markets is a big problem for start-ups and SMBs

VIDEO - Andrus Ansip about Single Digital Identity & Digital Signature

VIDEO - Andrus Ansip: Digitalisation will create new jobs

VIDEO - Andrus Ansip about Uber issue: This European Commission does not want to kill innovation overregulating platforms. You can not forbid a service, but you have to find methods to tax it.

VIDEO - Andrus Ansip: No one will survive without digitally skilled labour forces

VIDEO - Andrus Ansip about the latest developments of European Union in cybersecurity policies

 

Comisarul european responsabil pentru piaţa unică digitală şi-a început sec discursul din cadrul dialogului cu cetăţenii, cu o declaraţie care ne dă mult de gândit "Din păcate, Piaţa Unică Digitală nu există. Trebuie să o creăm", justificându-şi afirmaţia prin faptul că dacă la nivelul infrastructurii fizice avem o unică Europă, în care putem circula liberi, la nivel digital ne confruntăm în continuare cu o Europă fragmentată, care se dovedeşte a reduce, spre zero, şansele start-up-urilor, de exemplu, de a-şi scala o afacere continentală. În economia digitală în care trăim barierele unei pieţe unice digitale devin din ce în ce mai mari. Trebuie să eliminăm barierele digitale care separă ţările membre ale Uniunii Europene. Costul non-aderării la piaţa digitală europeană este uriaş, de circa 415 miliarde euro anual, conform estimărilor Parlamentului European, bani pe care noi nu îi avem. Aşadar, e imperios necesar să creăm cu adevărat Piaţa Unică Digitală, a punctat Andrus Ansip.

Oficialul european a oferit un amplu răspuns şi întrebării revistei noastre despre posibilul efect de boomerang al operatorilor mobili la adresa iniţiativei Comisiei Europene pentru roaming-ul gratuit, ce intră în vigoare din această vară, în contextul în care operatorii mobili majorează deja tarifele abonamentelor naţionale pentru a suplini pierderile din eliminarea tarifelor de roaming. Există posibilitatea ca prin această măsură, cetăţenii să ajungă să plătească 11 luni un tarif intern majorat, pentru facilitatea de a vorbi gratuit în roaming, în eventualele vacanţe pe care le petrec în străinătate. Andrus Ansip a amintit că dezbaterea privind eliminarea tarifelor de roaming a început în urmă cu 10 ani şi decizia finală a venit, iată, cu mare întârziere. Între timp, au fost etape de reducere a tarifelor de roaming, la care au existat desigur obiecţii din partea operatorilor, dar apoi aceştia au observat că au putut câştiga chiar şi practicând tarife mai mici, deci având marje mai mici de profit, întrucât volumele de roaming au crescut. De asemenea, au fost consultări cu privire la echitatea între cetăţeni, în contextul în care au existat voci care au susţinut că această măsură îi dezavantajează pe cetăţenii (în special din mediul rural) care nu circulă aproape sau chiar deloc în afara ţării lor, în comparaţie cu funcţionarii de rang mai înalt ai Comisiei Europene sau cu oamenii de afaceri care fac vizite dese în spaţiul european. Potrivit oficialului european, un câștig al pieței unice digitale este intrarea în vigoare, din 15 iunie 2017, a noilor reglementări privind roamingul la nivelul Uniunii Europene.

 

Legat de portabilitate, 25% dintre cetățenii europeni locuiesc 10 ani pe an într-un alt stat, iar mulți dintre ei călătoresc în alte state membre și își doresc să aibă acces la conținutul digital legal. Din cauza unor restricții de copywright nu pot să facă acest lucru. Pentru 20% dintre utilizatorii de Internet din UE folosesc peer pentru a accesa conținutul digital și cei mai mulți (75%) utilizează download gratuit. Autorii, însă, nu sunt foarte bine remunerați și nu e corect. De aceea trebuie să îmbunătățim reglementările, astfel încât să protejăm autorii de furt intelectual. În acest sens, Parlamentul European și Comisia Europeană au decis să faciliteze această portabilitate a conținutului, demers ce va dura 9 luni, iar la începutul anului viitor oamenii care vor călători în alt stat membru UE vor avea acces la filme, seriale tv, meciuri de fotbal. Dacă vor să cumpere bunuri sau servicii din altă țară, cetățenii vor putea să o facă. Vedem că există anumite discriminări, adică nu toți au acces la anumite website-uri. De exemplu, poate v-ați întâlnit cu mesajul 'Acest film nu este disponibil pentru vizionare în țara dumneavoastră'. Ei bine, noi dorim să rezolvăm asemenea probleme, a concluzionat Andrus Ansip.

Sursa: Ion VACIU