.

Programul national de donare de sange „O sansa pentru viata", initiat de Asociatia REACT si Vodafone Romania, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, Institutul National de Hematologie si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, a reusit sa atraga 8.802 donatori in numai 5 luni de la lansare, ceea ce inseamna o imbunatatire a stocurilor de sange din centrele participante cu 7,6%. Cei 3.960 de litri de sange donati pot salva pana la 20.000 de vieti omenesti. 

Din luna mai pana in prezent, au fost organizate 2 sesiuni nationale de recoltare sangvina, in 15 orase din tara: Arad, Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Petrosani, Ploiesti, Resita, Targu Jiu, Targu-Mures,Timisoara si Sibiu, a anunțat Vodafone România în acdrul unei conferințe de presă organizate pe 9 decembrie la București. Programul are ca scop stimularea donarii de sange in Romania, pentru a raspunde nevoii de preparate sangvine din spitalele romanesti.

Vodafone Romania este sponsorul unic al acestui program, sustinand aceasta initiativa atat financiar, cat si prin campanii de recoltare de sange in randul angajatilor sai. De la lansare pana in prezent au fost organizate 4 sesiuni de recoltare de sange in sediile Vodafone din Bucuresti, Brasov si Ploiesti. In cadrul acestora, un procent de 17% din numarul total de angajati a donat 230 de litri de sange, contribuind la salvarea a peste 1.000 de pacienti.

"Rezultatele programului „O sansa pentru viata" ne bucura cu atat mai mult cu cat, dincolo de cifre si statistici, ele inseamna o sansa in plus pentru cei care pot fi salvati printr-un gest simplu, dar generos, cum este donarea de sange. De asemenea, aceste rezultate ne demonstreaza faptul ca apelul nostru la solidaritate umana a avut ecou in randul semenilor nostri, producand o schimbare pozitiva de atitudine", a spus Liliana Solomon, Chief Executive Officer, Vodafone Romania.

In cadrul celei de a doua sesiuni de recoltare sangvina a fost realizat studiul "Motivatia si comportamentul donatorilor de sange",  la nivel national, pe un esantion de 600 de persoane cu varsta inte 18-26 de ani- donatori de sange in programul "O sansa pentru viata". Studiul a avut ca scop evaluarea motivatiei tinerilor de a dona sange si potentialul acestora de fidelizare in cadrul programului. Astfel, majoritatea tinerilor (74%) sunt dispusi sa doneze in continuare, indiferent de compensatiile materiale aferente donarii de sange. In ceea ce priveste motivatia, 37% dintre respondenti doneaza din altruism, iar 45% sunt interesati de analizele de sange gratuite de care beneficiaza post- donare.

"Programul „O sansa pentru viata" a adus speranta pentru mii de oameni datorita generozitatii semenilor nostri.  Ne bucuram pentru ca tot mai multi tineri constientizeaza nevoia de sange si se implica in acest program. Numarul mare de donatori din cadrul ambelor sesiuni de recoltare sangvina este un indicator de succes al campaniei, care a condus la imbunatatirea stocurilor Centrelor de Transfuzii nu numai cu sange brut, utilizat in special in chirurgie, ci si cu preparate sangvine folosite in tratamentele bolilor cronice grave precum leucemii sau trombopatii", a spus dr. Anca Stefan, Presedinte Executiv Asociatia REACT.

A treia sesiune de recoltare de sange se desfasoara in perioada 8-12 decembrie in 25 de orase din tara: Arad, Alexandria, Bucuresti, Brasov, Braila, Bacau, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Deva, Galati, Iasi, Oradea, Petrosani, Pitesti, Piatra Neamt, Ploiesti, Slobozia, Sfantu Gheorghe, Timisoara, Targu Jiu, Targu-Mures, Targoviste, Resita si Sibiu. Campania urmareste fidelizarea persoanelor care au donat sange in cadrul sesiunilor precedente, dar si atragerea de donatori noi, in special din randul tinerilor.

Mai multe detalii despre sesiunile de donare din cadrul programului, adresele centrelor de transfuzii din tara si conditiile catre trebuie indeplinite pentru a deveni donator de sange pot fi gasite pe website-ul www.pentruviata.org.

Incepand cu luna decembrie, campania nationala de informare si constientizare a publicului privind importanta donarii de sange va avea doua noi componente reprezentate de spoturile audio si TV „O sansa pentru viata". Acesta din urma va fi difuzat, in urmatoarele trei luni, de 14 statii TV: TVR1, TVR2, ProTV, Realitatea TV, Prima TV, N24, National TV, AXN, Discovery,  Acasa TV, Kiss TV, UTV si Romantica.