.

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întâlnire cu ES Osman Koray Ertaș, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Turcia în țara noastră, care a fost însoțit de Mukerren Aksoy, consilierul comercial al Turciei în România. În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre strategia de relații externe a CCIB și a subliniat interesul privind dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Turcia, o dovadă în acest sens fiind cele opt acorduri de cooperare încheiate de CCIB cu organizații similare din această țară, dar și cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România, documente în baza cărora sunt organizate evenimente menite să contribuie la o mai bună cunoaștere a celor două comunități de afaceri. 
 
Potrivit președintelui Camerei bucureștene, organizarea la București a unei „Zile a oportunităților de afaceri dedicate Turciei” și a unei „Săptămâni a produselor turcești în România”, urmate de o misiune economică condusă de CCIB în Turcia ar putea constitui formule excelente pentru o mai bună cunoaştere a companiilor din cele două ţări, pentru identificarea de oportunități de afaceri și investiționale, precum și a unor proiecte cu șanse reale de finalizare și cu beneficii pentru ambele părți. În plus, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a subliniat că CCIB ia în calcul deschiderea unui birou de reprezentare în Turcia, dublat de o expoziţie permanentă cu produse și servicii oferite de firme din România, după un model care a fost testat cu succes în țările din regiunea Golfului Persic.
 
 
ES Osman Koray Ertaș a apreciat potenţialul pieţei româneşti şi a exprimat interesul ţării sale pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu România. Ambasadorul Republicii Turcia şi-a exprimat întreaga deschidere faţă de proiectele prezentate de preşedintele CCIB, subliniind faptul că organizarea Zilei oportunităților de afaceri dedicate Turciei poate fi corelată cu deplasarea în România, a unei delegații cuprinzând reprezentanți ai unor camere de comerț din Turcia, unde ES Osman Koray Ertaș intenționează să organizeze vizite de lucru, în perioada imediat următoare.
 
La data de 31 decembrie 2017, valoarea schimburilor comerciale româno-turcești se cifra la 5,1 miliarde euro, în creștere cu 16,6%, faţă de anul 2016. Exportul a însumat 2,1 miliarde euro, în creștere cu 15 %, iar importul a fost de 3 miliarde euro, cu 18,2% mai mare decât în anul 2016. La data amintită, Turcia era al șaselea partener comercial al României, fiind a șaptea piață de desfacere a produselor românești și a opta piață de origine a mărfurilor intrate în România. 
 
 
La 31 decembrie 2017, în România erau înregistrate 15.097 societăți comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 565,4 milioane euro, reprezentând 1,3% din totalul capitalului subscris de investitorii străini. După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 15 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, în perioada 1991 – decembrie 2017, respectiv locul 3 în clasamentul pe ţări de rezidenţă după numărul de societăţi înregistrate în România.