.

Economia românească ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 3,2%, faţă de un avans de 3,6% previzionat în noiembrie, arată cele mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), precizează Agerpres.
 
Pentru 2020, BERD se aşteaptă tot la o expansiune de 3,2% a PIB-ului României.
 
"Am revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei României în acest an din cauza riscurilor crescute privind investiţiile, dar şi a înăspririi politicii monetare (BNR a majorat de trei ora dobânda de referinţă în 2018, de la 1,75% la 2,50%) şi a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piaţa forţei de muncă, a prelungitei slăbiciuni din zona euro şi a schimbărilor negative produse în încrederea investitorilor globali", se arată în raportul BERD, citat de Agerpres.
 
Rata şomajului, sub 4%, este cea mai scăzută din ultimul deceniu, făcând dificilă recrutarea de personal şi stimulând creşterea salariilor. "La sfârşitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus în mod abrupt un set de măsuri cu un potenţial impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv în domeniul bancar, fonduri de pensii, energie şi telecomunicaţii. Deşi la sfârşitul lunii martie 2019 Executivul a atenuat unele din măsurile anunţate, încrederea investitorilor a fost afectată, cu un impact negativ aşteptat asupra activităţii economice în ansamblu", apreciază Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, citată de Agerpres.