.

Finanțarea afacerilor mici și foarte mici este una dintre principalele direcții strategice de dezvoltare ale Patria Bank, cu rezultate foarte bune obținute în ultimii 4 ani: peste 147 de milioane de lei din vânzarea de credite către acest tip de afaceri. “Ne bucurăm că și în 2018 am fost alături de micii afaceriști și producătorii agricoli, care sunt principalii contractori ai creditului EaSI. 63 % dintre creditele EaSI din 2018 sunt contractate de afaceri mici, iar aproximativ 37 % au fost contractate de producători agricoli, antreprenori cu o cifra de afaceri sub 100.000 de euro, în general. Afacerile cu agricultura (37%), comerțul (aprox. 22%), servicii (cca. 16%) și transporturi (aprox. 13%) sunt domeniile de activitate care au beneficiat cel mai mult de avantajele EaSI. Cunoaștem în fiecare zi antreprenori dornici să se dezvolte și să crească micile lor afaceri, în pofida tuturor dificultăților pieței, și ne impresionează entuziasmul și energia lor. La rândul nostru, le suntem aproape și îi ajutam nu doar cu bani dar și cu încredere”, precizează Codruț Nicolau, Director General Adjunct, Divizia Comercial, în cadrul Patria Bank. 
 
Patria Bank este prima bancă din Romania care a beneficiat încă din 2015 de o garanție de finanțare de către Uniunea Europeană în cadrul Programului pentru ocuparea forței de muncă și inovare sociala (EASI), garanție acordată pentru Creditul EaSI, credit fără garanții reale pentru afaceri mici și foarte mici. 
 
Evolutia finanțărilor prin creditul EaSI a înregistrat o creștere de peste 10% de la an la an, numai în anul 2018 fiind acordate credite EaSI în valoare de peste 80 milioane de lei, dintr-un total de peste 147 de milioane de lei acordate de la începutul programului. 
 
Marea majoritate a clienților Patria Bank care au contractat creditul EaSI în 2018 sunt firme organizate sub formă de Societăți cu Răspundere Limitată (66%), nu lipsesc însă Întreprinderile Individuale (16%) și Persoanele Fizice Autorizate (8%). Aproximativ 61% dintre clienți au contractat credite cuprinse între 15.000 – 25.000 de euro, în timp ce aproximativ 39% au solicitat credite până în 15.000 euro. 30% din conducerea firmelor finanțate este asigurată de persoane de sex feminin, numărul angajaților fiind în general sub 5 în cea mai mare parte dintre cazuri. 
 
Creditul EaSI fără garanții materiale poate fi solicitat de microîntreprinderi românești (indiferent de forma de organizare sau domeniu de activitate) care au maxim 9 angajați şi o cifră de afaceri de maxim 2 milioane de euro pe an. Creditul EaSI se acordă în lei pentru finanţarea capitalului de lucru şi a activităților curente, investiții sau mixt, achiziția de bunuri. Sunt acceptate finanțări din orice sursă – depozite, credite, inclusiv în cadrul proiectelor cu fonduri europene, Patria Bank având expertiză solidă şi oferind consultanţă de specialitate în proiecte. Garanția de la Uniunea Europeana acoperă 80% din valoarea creditului, diferența de 20% fiind susţinută de Patria Bank fără a solicita garanții materiale.
 
Creditul EaSI poate fi solicitat și on-line, direct pe site-ul Patria Bank (https://www.patriabank.ro/afaceri-mici/credite/credite-fara-garantii/cre... ) sau telefonic la 0800 410 310 toţi cei interesaţi fiind contactaţi în cel mai scurt timp de un reprezentant al băncii, procesul de acordare decurgând simplu şi rapid ulterior.
 
Despre Patria Bank și Grupul Patria Bank
 
Patria Bank este o bancă românească, listată la Bursa de Valori București, cu prezență la nivel național, peste 180.000 de clienți și 3,5 miliarde lei în active, fiind dedicată creșterii gradului de bancarizare în România și susținerii antreprenorilor locali.
 
Grupul Patria Bank este deținut de Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN și SAI Patria Asset Management.
 
Despre Programul pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială 
 
În cadrul Programului european pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), Comisia Europeană sprijină microfinanțarea și finanțarea antreprenoriatului social cu un pachet financiar total de 193 de milioane EUR pentru perioada 2014-2020. Obiectivul este de a spori accesul la microfinanțare, adică împrumuturi de până la 25 000 EUR, în special pentru persoanele vulnerabile și microîntreprinderi. În plus, pentru prima dată , Comisia Europeană sprijină , de asemenea, întreprinderile sociale, prin investiții de până la 500 000 EUR. Sprijinul pentru microfinanțare și antreprenoriat social este pus în aplicare pentru prima dată prin intermediul garanției EaSI, care le permite furnizorilor de microcredite și investitorilor în întreprinderi sociale să ajungă la antreprenori, pe care aceștia nu ar fi fost în măsură să-i finanțeze altfel din considerente de risc. Comisia Europeană a ales FEI pentru a pune în aplicare garanția EaSI.