.

 

Astral Telecom și RDS au semnat pe 16 martie acordul de interconectare pentru realizarea traficului de voce între cele 2 rețele. În urma acestui acord, clienții celor două companii pot realiza convorbiri între cele două rețele. În urma semnării contractului și a interconectării cu furnizorii naționali de telefonie fixă și mobilă, Astral și RDS susțin că acoperă peste 95% din clienții pieței de profil din România.
'žÎncheierea acordului de interconectare cu RDS e rezultatul eforturilor depuse de cele două companii, atât pentru a susține calitatea, fiabilitatea, eficiența și performanța financiară a propriilor tehnologii, cât și pentru extinderea beneficiilor produselor și serviciilor de telefonie fixă pe care le oferă clienților. Astral mai adaugă astfel încă un beneficiu asociat produselor și serviciilor sale', declară Aurel Costea, director general, Astral.
'žÎncă un pas înainte pentru piața de telefonie '“ acesta este rezultatul interconectării. Astfel, noii abonați ai ambelor rețele vor putea beneficia în totalitate de avantajele liberalizării pieței de telefonie, având servicii de calitate la prețuri mici. Iar prin noua telefonie națională - RDS.Tel, abonații au acces nu numai la o calitate deosebită a sunetului, prețuri mici ci și acces la majoritatea abonaților de telefonie din România', susține Alexandru Oprea, director general al RCS&RDS.

Conform ANRC:
67.000 de abonați la telefonia fixă alternativă 
Un raport preliminar al ANRC asupra pieței de telefonie fixă din România arată că 60 de companii furnizau efectiv servicii de telefonie fixă la sfârșitul lui 2004, față de 49 înregistrate la jumătatea aceluiași an.
Dintre acestea, 24 de companii furnizau servicii de telefonie prin rețeaua proprie, iar 38 prin intermediul rețelelor de acces ale altor furnizori.
Acești 38 de furnizori alternativi au raportat un număr total de 66.990 de abonați, de 3 ori mai mult decât în iunie 2004, când numărul lor era de 20.818. La aceeași dată, primii 2 furnizori clasați, ca număr de abonați raportat, dețin împreună 85,4% din cei aproximativ 67.000 de abonați ai furnizorilor alternativi de servicii de telefonie fixă. Ca trafic de voce, operatorii alternativi dețin o cotă de 38,70% (97,4 milioane de minute originate) din traficul total pe segmentul convorbirilor internaționale realizat în 2004, față de 21,43% în 2003.
Traficul total originat în rețelele publice de telefonie fixă ale operatorii alternativi a fost de 258 milioane de minute pentru 2004, de cca. patru ori mai mult decât în 2003.