.

29 noiembrie se așteaptă să fie cea mai aglomerată zi din an, în Europa, pentru cumpărăturile pe Internet, potrivit unei analize făcute de Visa Europe. Compania de plăți estimează că 460 milioane euro vor fi cheltuiți online de posesorii de carduri Visa, și peste 70% din aceste tranzacții vor fi realizate pe carduri Visa de debit. "Cumpărăturile pe internet fac parte acum, în mod firesc, din rutina de cumpărături de cadouri și sunt un element cheie în strategia de vânzări a comercianților în perioada Crăciunului. Combinația dintre ziua încasării salariilor și timpul de livrare luat în calcul se estimează că va genera o zi record pentru cumpărăturile pe internet", precizează Dr Steve Perry (foto), director comercial al Visa Europe.

În ultimii doi ani, cea mai aglomerată zi pentru cumpărăturile pe internet a fost ziua de luni de la începutul lunii decembrie, care în acest an este în 29 noiembrie. În 2009, 30 noiembrie a fost cea mai aglomerată zi pentru comerțul electronic, iar în 2008 a fost pe 1 decembrie, potrivit analizei efectuate de Visa.

Cumpărătorii vor cheltui în medie 319.000 EUR pe minut sau peste 5.000 EUR pe secundă, pe parcursul întregii zilei, iar momentul de vârf se estimează că va avea loc la ora prânzului, în intervalul cuprins între 13:00 și 14:00. Un al doilea moment de vârf este așteptat în jurul orei 19:00, când cumpărătorii intră pe internet după ce se întorc acasă de la serviciu.

Visa Europe se așteaptă să proceseze peste 6,6 milioane de tranzacții în Europa, doar în această zi, sau 4,500 de tranzacții pe minut, pe măsură ce tot mai mulți consumatori apelează la internet pentru cumpărăturile de Crăciun.

În magazinele situate pe arterele comerciale importante, ultima vineri sau sâmbătă de dinaintea Crăciunului sunt, de regulă, cele mai aglomerate zile de cumpărături, dar cum Crăciunul este într-o zi de sâmbătă anul acesta, Visa Europe estimează că cea mai plină zi va fi joi, 23 decembrie.

Visa își bazează estimările pe datele privind volumul tranzacțiilor de până acum și pe comportamentul de plată în preajma Crăciunului din anii anteriori. 1 din 9 euro cheltuiți în Europa este pe un card Visa, acesta fiind unul dintre cei mai de încredere indicatori ai tendințelor privind comportamentul de plată al consumatorilor.

Sfaturile Visa Europe pentru siguranța cumpărăturilor online

- Informează-te înainte să faci o achiziție de la un comerciant necunoscut

- Optează pentru magazinele online care utilizează sistemul ‘Verified by Visa’ pentru o siguranță sporită împotriva fraudei cu carduri online. ‘Verified by Visa’ asigură că atât identitatea cumpărătorului cât și cea a furnizorului sunt adevărate și oferă protecție dublă la cumpărăturile online

- Păstrează datele tranzacției efectuate pe internet, împreună cu adresa web a magazinului

- Înainte de a cumpăra, citește informațiile despre procedurile de livrare și returnare ce trebuie să se afle la dispoziția oricărui client pe site-ul magazinului

- Caută datele de contact pe site și asigură-te că au un număr de telefon disponibil

- Dacă nu utilizezi computerul personal, asigură-te întotdeauna că te deloghezi, astfel încât nimeni să nu aibă acces la informații personale