.

În prezent, peste 40 de site-uri de reduceri operează în online-ul românesc, aproximativ 90% dintre acestea procesând plățile prin intermediul platformei mobilPay, deținută de Netopia Sistem. Datele companiei arată că numărul tranzacțiilor pe aceste site-uri a crescut masiv în ultimele luni, în luna februarie fiind realizate peste 70.000 de plăți online cu cardul, față de aproximativ 20.000 în decembrie.

"De la începutul anului numărul site-urilor de reduceri practic a explodat, ajungând în prezent la peste 40 astfel de platforme. 35 dintre acestea procesează plățile prin intermediul serviciului nostru. Dacă până de curând acoperau doar Capitala, în ultima perioadă au început să apară și site-uri care se adresează orașelor din provincie, precum Ploiești sau Pitești", precizează Antonio Eram (foto), CEO Netopia Sistem.

Fenomenul reducerilor online a însemnat în perioada decembrie-februarie aproape o dublare lunară a numărului de tranzacții incheiate pe aceste site-uri. Astfel, în luna ianuarie au fost procesate aproximativ 40.000 de plăți, comparativ cu 20.000 de tranzacții în luna decembrie.

"În februarie, mobilPay a procesat mai mult de 55.000 de tranzacții realizate pe site-urile de reduceri, în timp ce volumul total al acestora s-a ridicat la peste 70.000. Cele mai atractive oferte pentru cumpărători au fost cele pentru restaurante, cafenele, cosmetice sau saloane de înfrumusețare", precizează Eram.

Valoarea plăților realizate pe site-urile de reduceri în luna februarie s-a ridicat la peste 600.000 de euro, iar economiile pe care internauții le-au realizat prin intermediul acestora au fost cel puțin egale cu această sumă, în condițiile în care discount-ul mediu oferit este de 70%.

"Reducerile extrem de mari, chiar și de 99% în unele cazuri, duce la apariția impulsului de a cumpăra imediat, iar dorința este atât de mare, încât românii au trecut peste suspiciunile plății online cu cardul. Depășirea acestei temeri nu poate să fie decât benefică pentru comerțul online din România", precizează Eram.

În ciuda creșterii puternice din ultima perioadă a numărului site-urilor de reduceri, reprezentantul Netopia Sistem apreciază că, începând cu a doua jumătate a anului există riscul să apară primele falimente în piața de profil.

"Acest ritm de creștere a numărului de site-uri de reduceri se va mai menține cel puțin o periodă, dar se va ajunge la o saturare a pieței, chiar din acest an. Anul viitor, pe vremea aceasta, este posibil sa existe un număr de site-uri mai mic decât acum", precizează directorul Netopia Sistem.