.

Camera de Comerț româno-olandeză (NRCC) susține ferm aderarea României la zona Schengen. „Aderarea României la zona Schengen ar fi benefică atât pentru libera circulație a persoanelor, cât și a bunurilor. Va facilita astfel comerțul intra-comunitar și ar putea stimula atractivitatea României pentru investițiile străine directe în sectoare precum producția, asamblarea, transportul și logistica. Olanda este deja cel mai mare investitor străin în România și suntem de părere că accederea României în zona Schengen ar fi de asemenea în interesul comunității olandeze de afaceri, conducând la intensificarea schimburilor comerciale dintre cele două țări", precizează Peter de Ruiter, Președintele NRCC. „Pe baza discuțiilor noastre cu Ministerul Român al Afacerilor Externe, precum și cu alte autorități publice, considerăm că România îndeplinește condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen. Țara a făcut investiții considerabile pentru securizarea granițelor sale estice și de sud-vest, în echiparea forțelor de poliție și a celor de grăniceri și vameși. Considerațiile politice nu ar trebui să interfereze cu procesul de aderare a României la spațiul Schengen. Acest lucru ar trebui să fie judecat exclusiv din punct de vedere tehnic".

NRCC a lucrat în ultimul an cu Ministerul Român al Afacerilor externe pentru a îmbunătăți percepția României în Olanda organizând o serie de întâlniri cu factori cheie de răspundere olandezi și prezentând argumentele României.

„Organizația noastră a subliniat în permanență oficialilor olandezi, precum și marilor investitori olandezi, enormele oportunități economice pe care le oferă România în diferite sectoare precum transportul și logistica, agricultura, energia, managementul apelor menajere și utilitățile. Suntem de părere că ar fi în interesul tuturor ca autoritățile de la Haga să ne asculte argumentele", precizează Richard Reese, Directorul Executiv al NRCC. „Pe de altă parte, deși suntem de acord cu faptul că autoritățile române sunt îndreptățite să-și intensifice activitățile împotriva evaziunii fiscale și criminalității transfrontaliere, suntem de părere că toate controalele efectuate de autoritățile române ar trebui să fie nediscriminatorii și să nu vizeze un anumit sector economic sau o anumită comunitate de afaceri".