.

  • CCIRB anunță 3 noi servicii de comerț electronic
  • Banca Românească: 6000 clienți IMM
  • Banca 'žION ȚIRIAC': Instant, MediCredit, Perfect
  • Banca Transilvania își propune să câștige sectorul IMM-urilor din România
  • BCR '“ credite IMM pentru capital de lucru și finanțarea investițiilor
  • Peste 50% dintre IMM-uri se bazează pe BRD
  • Libra Bank '“ toate produsele și serviciile destinate persoanelor juridice vizează IMM-urile
  • Piraeus Bank - finanțare 75%
  • ProCredit Bank finanțări rapide pentru firme
  • Raiffeisen Bank: finanțări pentru IMM
  • Romexterra Bank: TerraM-mobile banking
  • UniCredit România împrumuturi pentru IMM
  • Volksbank Creditul 'Capital +' / 'Dezvoltare +'

CCIRB anunță 3 noi servicii de comerț electronic
e-Tranzact
e-Tranzact este un serviciu unic în România, care propune o soluție de plată on-line cu carte de credit sau debit, în condiții de securitate garantată. Mădălin Matica, director pentru operațiuni europene al DotCommerce USA, consideră că 'ždin ce în ce mai multe firme din România se vor orienta spre tranzacțiile electronice pentru a putea face față integrării europene. E-Tranzact permite trimiterea către clienți de facturi proformă standardizate, negocierea valorii tranzacției, plata sumei negociate folosind orice card de debit/credit și monitorizarea tranzacțiilor prin generarea de rapoarte periodice.' Serviciul este creat de Camera de Comerț și Industrie a României și a Municipiului București în colaborare cu firma americană DotCommerce și este disponibil 24 de ore din 24 și 7 zile din 7. Aderarea la e-Tranzact se face prin completarea unui formular de aderare existent on-line la adresa www.dotcommerce.ro/ccirb, încheierea unui contract și plata unei singure taxe de 99,99 USD. În mai puțin de 24 de ore serviciul poate fi operațional pentru cei interesați. Toți clienții vor beneficia de upgrade gratuit la toate versiunile apărute după data semnării contractului.

www.sursedefinantare.ro
Site-ul www.sursedefinantare.ro este un serviciu adresat firmelor și organizațiilor care sunt interesate să obțină finanțare prin intermediul programelor oferite de instituțiile financiare internaționale, fonduri de investiții sau bănci. Informațiile oferite utilizatorilor site-ului sunt: prezentări detaliate ale programelor de creditare disponibile și a condițiilor de creditare specifice (cuantum-ul finanțării, dobânda, comisioane, garanții perioadă de rambursare, documentația solicitată), prezentări detaliate ale fondurilor nerambursabile care pot fi obținute în cadrul programelor de finanțare europeană (PHARE, ISPA, SAPARD) sau ale agențiilor guvernamentale. Firmele și organizațiile vor avea posibilitatea de a se abona la serviciul eINFCLfinanțare care transmite ultimele noutăți din domeniul programelor de finanțare prin intermediul unei alerte e-mail. Prin intermediul acestui site utilizatorii vor putea beneficia de asistență și consultanță pentru identificarea programului potrivit și întocmirea documentației necesare obținerii finanțării; de asemenea vor fi la curent cu ultimele evenimente organizate pe tema acordării de finanțări.

Distribuție de produse E-Sign
Camera de Comerț și Industrie a României și a Municipiului București a devenit distribuitor de certificate digitale și alte produse E-Sign România începând din luna decembrie 2003. Certificatele digitale permit semnarea, autentificarea și recunoașterea legală a documentelor transmise electronic, controlează automat accesul la extranet-ul, intranet-ul și e-mail-ul clientului. Protejează datele, asigură securitatea tranzacțiilor și protejează e-mail-ul prin criptare, semnături electronice - dovadă a integrității mesajului.
E-Sign România S.A. este înregistrată oficial ca Furnizor de Servicii de Certificare care se conformează Legii Nr. 455/2001 și Directivei UE/93/99 și specificațiilor Deciziei Nr. 1259/13 Decembrie 2001 cu privire la aprobarea Normelor Tehnice și Metodologice pentru aplicarea semnăturii electronice. E-Sign România este prima autoritate de certificare (AC) din România care permite afacerilor și consumatorilor să comunice și să încheie cu încredere tranzacții prin rețelele digitale. Prin cooperarea cu ADACOM, membră a VeriSign Affiliate Trust Network, E-Sign implementează produse și servicii pentru piața românească.
În calitate de distribuitor de produse e-Sign, CCIRB pune la dispoziție oferta de prețuri pentru produsele E-Sign, valabilă în luna iulie 2005:

  • Certificat de server SECURE SERVER CERTIFICATE 40 BITSSL - 349 Euro+TVA
  • Certificat de server GLOBAL SERVER CERTIFICATE 128BITSSL - 895 Euro+TVA
  • Certificate digitale de semnătură calificată - 40 Euro+TVA
  • Dispozitiv securizat e-token - 85 Euro+TVA
  • e-signer Software pentru crearea și semnarea electronică a documentelor (orice document poate fi semnat cu acest utilitar) - 70 EURO + TVA.

Banca Românească: 6000 clienți IMM
Banca Româneasca oferă finanțare atât societăților comerciale (micro, mici și mijlocii) din industrie, construcții, transporturi, comerț, servicii, agricultură, cât și persoanelor fizice autorizate și asociațiilor familiale.
Oferta standard de creditare pentru IMM cuprinde:

  • linia de credit tip revolving pentru finanțarea capitalului de lucru;
  • creditul pe obiect pe termen de 1 an pentru finanțarea stocurilor;
  • creditul de investiții pe termen mediu și lung, maxim 5 ani, pentru finanțarea unei game variate de proiecte de investiții;
  • creditul de trezorerie acordat pe baza documentelor depuse spre încasare (op, cec, bo) sau a documentelor comerciale (facturi interne sau externe, tichete de masă)

Finanțarea se poate acorda pe termen scurt, mediu sau lung, în funcție de tipul creditului solicitat. Perioada de grație este de maxim 12 luni. Politica de garantare a Băncii Românești este flexibilă, existând o varietate largă de tipuri de garanții acceptate, inclusiv bunuri care se achiziționează din creditul solicitat. Nivelul de garantare e diferențiat în funcție de tipul și lichiditatea garanțiilor propuse de către client și acceptate de către bancă. Din 1996, peste 6000 de clienți IMM-uri au beneficiat de credite acordate atât din surse proprii, cât și în cadrul programelor de finanțare externă derulate de bancă. Începând din 1997, suma împrumuturilor externe primite de Banca Românească și destinate finanțării IMM-urilor a fost de 36,7 mil. USD și 22,3 mil euro, provenind de la FRAI, IFC, Uniunea Europeană (PHARE RO 9711), BERD, KfW, Fondul Româno German, FMO, Banca Mondială.

Banca 'žION ȚIRIAC': Instant, MediCredit, Perfect
Credite pentru nevoi temporare urgente ('žInstant').
Produsul este destinat acoperirii unor nevoi temporare urgente de trezorerie ale clienților, determinate de o lipsă accidentală de lichidități. Pot beneficia de 'žInstant' clienții băncii care: beneficiază de facilități de creditare de la Banca Țiriac, cu un istoric de minimum 6 luni, fără incidente, cu condiția să desfășoare activitate de minimum 1 an; nu beneficiază de facilități de creditare de la Banca Țiriac, dar au un istoric de minimum 6 luni și un rulaj de 90% prin bancă sau minimum 12 luni și un rulaj de 50% prin bancă. Perioada: Maximum 6 luni. Valoarea finanțată: Echivalentul în ROL a max. 50.000 euro.
Credite pentru finanțarea investițiilor în echipament medical ('žMediCredit'). Programul susține accesul cabinetelor individuale și societăților comerciale activând în domeniul serviciilor medicale la credite destinate finanțării investițiilor de orice tip în echipament medical, achiziții și amenajări de spații, achiziții de automedicale. Valoarea finanțată: Între 10.000-100.000 euro
Credite pentru finanțarea capitalului de lucru ('žPerfect'). Programul susține accesul IMM-urilor la linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru în condiții speciale de garantare (fără garanții materiale) și comisioane preferențiale pentru încasările sub 500 mil. lei. Pot beneficia de 'žPerfect' microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii care au: - cifra de afaceri de min.  6.000 euro/lună, calculată ca medie a ultimelor 3 luni; - min. 1 an de activitate pentru companie; - min. 6 luni de activitate în domeniul de activitate curent; - fără înregistrări negative în CIP, CRB și MF site. Obiectul creditului: Capital de lucru. Perioada: 12 luni. Valoarea finanțată: Echivalentul în ROL a min. 3.000 euro, respectiv max. 10.000 euro, fără a depăși 50% din cifra de afaceri medie lunară din ultimele 3 luni.

Banca Transilvania își propune să câștige sectorul IMM-urilor din România
Unul dintre obiectivele principale ale BT, anunțate în acest an, este de a câștiga sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii. În luna iunie a.c. Banca Transilvania și-a făcut publică strategia prin care BT va ocupa prima poziție în topul băncilor dedicate IMM-urilor, strategie care se bazează pe o nouă abordare a acestor clienți, dar și lansarea ritmică de produse noi, inovative și nebirocratice, care oferă accesul rapid la sursele de finanțare.
BT a lansat în luna februarie a.c. un produs destinat exclusiv afacerilor mici și mijlocii, Creditul în 1 ORA, Fără Garanții materiale.
Din iunie 2005, oferta destinată IMM-urilor cuprinde și Creditul în 1 ORA, Fără Aport Propriu. Astfel, pe lângă sumele acordate fără garanții materiale, clienții pot obține și un credit destinat nevoilor de investiții (autoturisme, tehnică de calcul, birotică etc.). Acesta se acordă pentru întreaga valoare a bunului, inclusiv TVA, fără a necesita aport propriu sau alte garanții. În plus, pentru a susține și mai mult nevoile de dezvoltare a IMM-urilor, odată aprobată una dintre cele două componente ale creditului, clientul are acces, automat, la cea de a doua. Lansarea de produse destinate acestui segment de piață urmează un calendar bine stabilit, astfel că, trimestrial, clienții IMM beneficiază de noi produse. În acest context, următoarele lansări vor fi în 15 septembrie a.c., respectiv în 15 decembrie a.c. Orientată încă de la înființare spre sectorul IMM, Banca Transilvania a devenit, în cei peste 11 ani de activitate, partenerul multor afaceri de succes, aproximativ 95% din creditele acordate de BT persoanelor juridice fiind destinate acestui sector.

BCR '“ credite IMM pentru capital de lucru și finanțarea investițiilor
Creditele bancare reprezintă una din principalele surse de finanțare a IMM-urilor. Pentru BCR, întreprinderile mici și mijlocii reprezintă, încă din anul 2000, un segment strategic de clientelă, peste 90% din numărul clienților BCR din zona corporate banking încadrându-se în această categorie. Importanța pe care BCR o acordă sectorului IMM este reliefată și de faptul că la 31.12.2004 creditele acordate IMM reprezentau peste 42% din soldul împrumuturilor acordate persoanelor juridice.
BCR acordă credite IMM-urilor atât pentru capital de lucru, cât și pentru finanțarea investițiilor, volumul creditului depinzând de situația economico-financiară și a fluxului de lichidități al societății. Oferta BCR de produse destinate IMM-urilor include linii de credit, credite pentru finanțarea exporturilor, credite pentru investiții și ipotecare, factoring și forfetare, scrisori de garanție, leasing, asigurări, brokeraj, cash management, decontări comerciale internaționale, carduri de credit sau de debit. Structura portofoliului de credite reflectă o distribuție echilibrată a riscului. Astfel, la 31.12.2004 industria revine pe primul loc ca pondere, cu peste 36% în portofoliul de credite acordate IMM-urilor, urmată de comerț cu circa 32%. Celelalte 32% sunt alocate către agricultură (aproape 6%) și, în valori aproape egale, (între 5 '“ 5,5%) către transport, construcții etc. BCR gestionează programe de dezvoltare națională și regională de peste 2,6 miliarde USD, finanțate sau cofinanțate de BERD, BIRD, PHARE etc, având relații externe cu cca. 800 bănci corespondente.

Peste 50% dintre IMM-uri se bazează pe BRD
Mai mult decât un simplu slogan, 'žTot mai simplu' este modul nostru de a veni în întâmpinarea dificultăților cu care se confruntă IMM'“urile: costuri ridicate, garanții insuficiente, perioade de creditare scurte și nu în ultimul rând birocrația, printr-o gamă largă de produse și servicii de calitate, prin consultanța de specialitate oferită de către consilierii băncii, precum și printr-o rețea întinsă de unități teritoriale.
Prin acordurile încheiate cu Banca Europeană de Investiții (BEI), Fondul European de Investiții (FEI) și alte fonduri (FNGCIMM, FRGCIMM, FGCR, Fondul Româno-German), BRD a diversificat și mai mult gama creditelor de investiții destinate IMM-urilor, reușind să ofere atât costuri competitive și termene prelungite (până la 7 ani), cât și soluții alternative de garantare. Legătura permanentă cu banca și derularea operațiunilor cotidiene de la propriul sediu se pot efectua prin serviciile de gestiune a conturilor bancare de la distanță: cash management domestic '“ MultiX, cash management internațional '“ INFOSWIFT sau 'žbanca prin internet '“ BRD-NET'.
Pentru a putea asigura rapiditatea operațiunilor și respectiv confortul clienților noștri, în  2004 am lansat un nou concept de agenție bancară - 'žBRD Express'. Mai rapide și practice pentru clienți, cu un program de lucru prelungit și flexibil, noile agenții beneficiază de 'žghișeul universal', care procesează toată gama operațiunilor curente, precum și de formularistică și proceduri de lucru simplificate.

Libra Bank '“ toate produsele și serviciile destinate persoanelor juridice vizează IMM-urile
În atingerea obiectivului de creștere a cotei de piață, Libra Bank și-a concentrat atenția în mod special către sectorul companiilor mici și mijlocii și către profesiile liberale. Astfel, Libra Bank și-a propus pentru 2005 dublarea numărului de clienți și a activelor bancare. IMM-urile reprezintă o sferă de maxim interes pentru Libra Bank. Credem în dezvoltarea economică generată de sectorul IMM-urilor. Astfel, Libra Bank a conceput o gamă de produse dedicate IMM-urilor. Practic, toate produsele și serviciile oferite de Libra Bank destinate persoanelor juridice vizează IMM-urile. Pachetul de produse conceput de Libra Bank pentru acest segment include credite avantajoase și scheme de finanțare dedicate nevoilor financiare ale sectorului, precum: creditul pentru cash flow, creditul pentru investiții, linia de credit pusă la dispoziția IMM-urilor. La acestea se adaugă creditul rapid, un produs foarte atractiv pentru IMM-uri. Prin creditul rapid banii ajung în contul solicitanților în mai puțin de 24 de ore. Fără garanții reale. În plus, timp de 6 luni, pot exista utilizări multiple în cadrul unei limite de credit stabilite de la început. Soluțiile financiare oferite de Libra Bank au venit în întâmpinarea așteptărilor acestui domeniu, astfel încât, în prezent, creditele acordate de Libra Bank pentru IMM-uri reprezintă circa 65% din totalul creditelor acordate către persoanele juridice. Creditele acordate de Libra Bank acestui sector sunt destinate în special serviciilor și activităților din domeniile construcțiilor și comerțului, iar suma medie acordată e de circa 40.000 euro. Libra Bank acordă și consultanță clienților privind oportunitățile de afaceri și structurarea de business plan.

Piraeus Bank - finanțare 75%

  • CASA Business - credite pentru achiziție, construire sau modernizare de sedii, spații comerciale sau spații de producție
  • ACTIV Invest - credite pentru echipamente, înlocuirea sau modernizarea liniilor de producție, dotarea cabinetelor profesionale cu tehnică și aparatură specializată
  • CAPITAL Instant - credite pentru capital de lucru
  • Credit.doc. - credite pe documente (facturi, cecuri și bilete la ordin)

Pentru Capital Instant si Credit.doc suma creditată este de 5.000 '“ 150.000 euro sau echivalentul ROL-USD și pentru Casa Business și Activ Invest suma creditată este de 5.000 '“ 250.000 euro sau echivalentul ROL-USD.
Cota de finanțare a băncii reprezintă maximum 75% din valoarea investiției, ceea ce înseamnă că aportul propriu este de 25%.
Dobânda variază în funcție de valoarea creditului: între 20-26% pentru creditele contractate în lei și între 7,5-11% pentru creditele contractate în euro sau dolari.
Garanțiile acceptate de bancă sunt cele imobiliare '“ (garanția trebuie să acopere 133% din valoarea creditului). Analiza dosarului de credit durează maxim 1 zi '“ dacă sunt toate actele la dosar '“ și în funcție de creditul solicitat banca vă recomandă să rulați chiar prin Banca Piraeus, în special datorită faptului că oferta serviciilor pentru societăți e foarte vastă și flexibilă. Așadar, clientul nu trebuie să își închidă conturile de la alte bănci, le poate păstra și poate lucra cu Piraeus Bank printr-un cont nou.
Comisioane: comision de analiză: 100 euro; comision de gestiune: 1-2% din valoarea creditului.

ProCredit Bank finanțări rapide pentru firme
Fiind ferm convinși că microîntreprinzătorii, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) reprezintă sectorul cel mai activ din economia românească, ProCredit Bank vine în întâmpinarea nevoilor acestora prin oferirea unui pachet complex de produse și servicii special create pentru ei. Acestea permit acces rapid la fonduri, nefiind necesare planuri detaliate de afaceri, studii de fezabilitate sau bugete de venituri și cheltuieli. În plus, proiectele se pot finanța în proporție de 100%. ProCredit Bank poate finanța orice proiect de investiții, oferind credite cu valori pornind de la câteva sute de euro, până la 300.000 euro. Beneficiarii acestor credite pot fi persoane juridice, atât societățile comerciale (micro-întreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii), cât și asociațiile familiale și chiar liber-întreprinzătorii, indiferent de domeniul lor de activitate. Principala condiție pe care acestea trebuie să o îndeplinească este să aibă experiență în activitatea pe care o desfășoară, nivelul minim de experiență plecând de la 3 luni. Aceste credite pot fi folosite atât pentru completarea capitalului de lucru, pentru susținerea proiectelor de investiții (active fixe, amenajări sau cumpărări de spații comerciale și industriale, cât și pentru destinații mixte). În funcție de particularitățile afacerii sale și de suma acordată, perioada de rambursare a creditelor pleacă de la câteva luni până la maxim 5 ani. ProCredit Bank are un sistem flexibil de garantare a acestor împrumuturi, fiind acceptate, în funcție de sumă, garanții personale, mobiliare sau imobiliare. Portofoliul de credite a întregistrat, la sfârșitul lunii martie 2005, valoarea de circa 62 milioane de euro. Valoarea medie a creditelor acordate este de ~ 4.200 euro. Mai mult, 75% din creditele acordate în primul trimestru al anului 2005 sunt în lei.

Raiffeisen Bank: finanțări pentru IMM
Credite de investiții: Credit Invest, EIF Invest, EIF Invest Berd, Berd Invest.
Se finanțează maxim 80% din valoarea proiectului fără TVA. Se acordă și pentru finanțarea proiectelor SAPARD. Valoarea garanțiilor '“ max. 100% valoarea creditului. Grafic de rambursare a împrumutului flexibil: în funcție de proiect, poate fi de maxim 10 ani, perioada de grație (în funcție de proiect, poate fi de maxim 12 luni).
Credite pentru capital de lucru. Creditul Comercial (scontare de BO și cecuri) se pot efectua trageri succesive, în limita plafonului aprobat, pe bază de Bilete la Ordin și Cecuri, emise în favoarea clientului de către alți clienți eligibili ai acestuia.
Perioada de acordare este de până la 12 luni.
Creditul Capital - tragerile se efectuează prin prezentare de documente justificative, nu există perioadă de grație disponibilă. Creditul se rambursează conform unui grafic stabilit de comun acord cu clientul, perioada de acordare fiind de max. 12 luni.
Descoperitul de Cont /Avansul în cont curent - o modalitate de creditare în sistem revolving, în cadrul căreia se pot efectua trageri și rambursări succesive, în limita plafonului aprobat.
Se poate acorda pe o perioadă de max. 12 luni.
Factoringul intern - utilizat pentru acoperirea nevoii de capital circulant pe termen scurt, având la bază cesiunea de creanțe, dovedite contractual și prin facturi; poate fi acordat cu sau fără recurs, finanțarea fiind de până la 80% din valoarea facturii.
Condițiile generale de eligibilitate pentru toate tipurile de credite: societatea să aibă  cifra de afaceri anuală de până la 5.000.000 Euro (la cel mai recent bilanț anual), vechime în activitate de minim 12 luni.
Raiffeisen Bank are un număr de 96.000 de clienți IMM.

Romexterra Bank: TerraM-mobile banking
TerraM - mobile banking: operațiuni în timp real, direct de pe telefonul mobil. TerraM permite utilizatorului să păstreze permanent legătura cu banca prin intermediul telefonului mobil. TerraM Mobile Banking este disponibil prin serviciul WAP furnizat de toți operatorii de telefonie mobilă din România. Serviciul TerraM Mobile Banking se adresează atât personelor fizice, cât și juridice care desfășoară operațiuni bancare și care doresc să-și administreze conturile, să consulte extrase de cont și informații despre conturi, să efectueze transferuri între conturile proprii,  să plătească facturile de utilități, să efectueze ordine de plată, să facă schimburi valutare, să constituie depozite, să-și alimenteze contul de card într-un mod cât mai ușor, utilizând un telefon mobil.
Nu se percepe nici o taxă lunară și, în plus, toți utilizatorii beneficiază de 15% reducere la comisioane pentru plățile în lei față de cele practicate la ghișeele băncii.
Avantajele folosirii unei astfel de aplicații sunt multiple, dintre acestea putând fi amintite:

  • este singurul produs de mobile banking care vă oferă o gamă foarte mare de servicii;
  • este singurul produs de mobile banking care este accesibil din orice rețea de telefonie mobilă;
  • nu necesită o cartelă SIM specială;
  • Mobile Banking TerraM este singurul serviciu de pe piață care se integrează cu cel de Internet banking.

UniCredit România împrumuturi pentru IMM
Împrumuturi pe termen scurt pentru capital de lucru - se adresează finanțării cheltuielilor lunare ale societăților comerciale salarii, energie, achiziție materii prime, materiale, cheltuieli operaționale), finanțare pe o perioadă de până la 1 an. Împrumuturi pe termen scurt pentru finanțarea obiectelor de investiții - adresate finanțării investițiilor în active fixe ale societăților comerciale (computere, mobilier, echipamente electrice și electronice etc) finanțare acordată pe o perioadă de până la 1 an. Împrumuturi pe termen mediu și lung. UniCredit România recomandă clienților săi să aleagă soluții alternative de finanțare, apelând la opțiunile de leasing pentru investițiile pe termen mediu (ex: echipamente, flote de autovehicule). Finanțarea acestor proiecte se desfășoară prin UniCredit Leasing România. Oferim programe de finanțare special create pentru IMM, condiții de finanțare avantajoase autorităților și municipalităților locale. Programe de finanțare. Facilitatea de finanțare pentru IMM-uri - acord de împrumut cu Kreditanstalt fur Wiederaufbau-KfW, în suma de 5 mil euro. Criterii de eligibilitate pentru potențiali beneficiari (IMM-uri): max. 250 salariați; cifra de afaceri anuală: max. 40 mil. euro sau total active de 27 mil. euro; societatea îndeplinește criteriul UE de independență (respectiv, nu este deținută mai mult de 25% de către o altă societate ce nu îndeplinește, conform definiției UE, criteriile pentru a fi încadrată în categoria IMM). Criterii de eligibilitate pentru proiect: min. 20% din valoarea proiectului va fi suportată din surse proprii; proiectul va avea orice valoare, dar din surse KfW se acoperă doar 250.000 euro/client; perioada maximă de scadență: 15 septembrie 2009, din care perioada de grație maximum 1 an.

Volksbank Creditul 'Capital +' / 'Dezvoltare +'
Volksbank a prelungit în decembrie 2004 acordul cu BERD pentru sprijinirea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, cu un plafon de creditare de încă 10 milioane de euro. De avantajele primului acord semnat cu BERD în anul 2002 au beneficiat peste 320 de companii care au solicitat credite în valoare totală de 10 milioane de euro.
Creditul 'Capital +' / 'Dezvoltare +' - Produs standard de creditare a IMM-urilor. Avantaj: se acordă rapid, la nivel de sucursală. Beneficiari - companii cu: mai puțin de 100 angajați permanenți, capital majoritar privat, cifra de afaceri sub 40 milioane euro pe an, active totale sub 27 milioane euro, peste 18 luni de activitate continuă, profit în ultimul an. Moneda creditului: Euro sau RON. Destinația creditului:

  • capital de lucru pentru finanțarea cheltuielilor curente ale firmei;
  • investiții diverse în clădiri, mașini, echipamente (se acordă pe maximum 5 ani cu o perioadă de grație de până la 6 luni)

Perioada creditului:
- 1 an în cazul finanțării capitalului de lucru,
- 5 ani în cazul finanțării investițiilor
Valoarea creditului: maximum 100.000 euro
Garanții: depozite, scrisori de garanție, ipoteci, gajuri pe mașini/echipamente, cesiune de creanțe etc.
De-a lungul celor 6 luni scurse de la începutul acestui an am observat că majoritatea companiilor mici și mijlocii care au solicitat credite de la Volksbank România sunt cele care activează în domeniul serviciilor (54,69%), comerț (26,56%), producție (17,19%), altele 1,56%.