.

O echipă de experți ai FMI efectuează, în perioada 7-20 aprilie, o misiune tehnică la sediul ANAF, pentru a acorda asistență în legătură cu metodele indirecte de control și creșterea gradului de conformare în rândul persoanelor fizice cu venituri sau averi mari, a anunțat agenția. "Misiunea FMI se desfășoară în conformitate cu angajamentele asumate de Guvern în cuprinsul Scrisorii suplimentare de intenție agreată cu Fondul la 10 martie. Această misiune are ca scop monitorizarea stadiului implementării recomandărilor formulate de experții Fondului în cuprinsul raportului misiunii anterioare a FMI, pe aceeași temă, organizată la București în perioada 24 ianuarie - 4 februarie 2011", precizează oficialii ANAF.

ANAF subliniază că misiunea vizează, totodată, asigurarea "suportului documentar", pornind de la buna practică internațională în domeniu, necesar elaborării procedurii de analiză de risc care va conduce la selectarea persoanelor fizice ce vor fi verificate, elaborarea unui proiect de organizare internă a structurii responsabile cu verificarea situațiilor fiscale personale, în cadrul ANAF, precum și o analiză a pregătirii profesionale necesară inspectorilor fiscali în vederea aplicării corecte a metodelor indirecte de control.

"Sunt foarte mulțumit că am reușit să conturez această direcție de control din cadrul ANAF, care va verifica acele persoane fizice care realizează venituri mari sau au averi considerabile și care nu plătesc statului impozitele aferente. Inspectorii fiscali ai acestei direcții au beneficiat și beneficiază în continuare de experiența unor specialiști precum cei de la FMI. Mi-am propus ca această direcție să funcționeze la standarde internaționale și de aceea experții care le vor oferi consultanță inspectorilor fiscali români provin din țări unde aceste verificări se fac de ani de zile și cu rezultate foarte bune: de la IRS - SUA și de la Fiscul francez", precizează Sorin Blejnar, președintele ANAF.

Guvernul a decis, la finele anului trecut, că persoanele fizice ale căror venituri reale depășesc cu cel puțin 50.000 lei sumele declarate vor plăti impozit de 16% aplicat la diferența dintre cele două valori. Mai mult, Executivul a aprobat normele de verificare a marilor averi, aplicabile începând cu acest an, iar în luna martie s-au aprobat normele de verificare a persoanelor cu venituri mari, iar procedurile vor fi aplicate din acest an, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Pentru stabilirea bazei impozabile, organele fiscale vor folosi metode indirecte, respectiv cea a sursei și cheltuirii fondului, a fluxurilor de trezorerie și a patrimoniului.

- Metoda sursei și cheltuirii fondului constă în compararea cheltuielilor efectuate de o persoană fizică cu veniturile declarate în perioada verificată. Metoda se bazează pe principiul că orice cheltuială în exces față de valoarea declarată a veniturilor reprezintă venit impozabil nedeclarat.

- Metoda fluxurilor de trezorerie constă în analiza intrărilor și ieșirilor de sume în conturile bancare, precum și a intrărilor și ieșirilor de sume în numerar, pentru a stabili mișcările de disponibilități bănești și asocierea acestor mișcări cu sursele de venit și utilizarea acestora.

- Metoda patrimoniului permite stabilirea bazei impozabile ajustate pentru o persoană fizică verificată, analizând creșterea, respectiv descreșterea patrimoniului net al acesteia.

Rezultatele obținute din aplicarea metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate se înscriu în raportul încheiat de organul fiscal la finalizarea verificărilor, împreună cu nominalizarea metodei/metodelor indirecte utilizate și a tuturor elementelor avute în vedere la stabilirea bazei impozabile ajustate pentru impozitul pe venit.

ANAF a declanșat inspecții fiscale la persoanele fizice care au avut în 2006-2010 venituri impozabile din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală și contracte de colaborare peste plafonul de scutire de la plata TVA prevăzut de legislația aplicabilă în perioada respectivă. "În urma analizei de risc, ANAF a constatat că există persoane fizice care au obținut venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din contracte de colaborare și din activități independente, care, deși au depășit plafonul de scutire de la plata TVA, nu s-au înregistrat în scopuri de TVA și pe cale de consecință nu au plătit taxa cuvenită la bugetul de stat'', se arată în comunicat. Printre persoanele verificate se numără jurnaliști, analiști financiari, analiști politici, artiști și moderatori de emisiuni TV, care au câștigat peste 3.000 de euro/lună. Plafonul de la care o persoană fizică începe să plătească TVA este de 35.000 de euro.