.

France Telecom a anunțat obiective financiare pentru următorii patru ani, inclusiv investiții majore în rețea, creșterea ușoară a veniturilor și majorarea profitului operațional, pentru a calma temerile privind nivelul ridicat al bazei de costuri și intensificarea competiției pe piața franceză.

Grupul, al patrulea operator telecom din Europa după capitalizare, a descris două faze distincte ale programului: investiții majore în rețea, o ușoară majorare a veniturilor și profit operațional stabil până în 2013, urmată de o perioadă de costuri mai reduse ale rețelei și profituri operaționale mai mari până în 2015, potrivit Reuters.

France Telecom, prezent și în România prin brandul Orange, a anunțat că profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) se va stabiliza în 2013 la un nivel mai ridicat decât în acest an, iar ulterior va crește.

Chiar dacă nu s-a angajat în privința dividendelor pentru 2013 și perioada următoare, grupul a afirmat că se așteaptă la un dividend stabil în viitor.

În parte pentru a compensa stagnarea cotației acțiunilor, France Telecom a promis că va plăti în 2011 și 2012 câte 1,4 euro pe titlu, situându-se astfel printre companiile cu cele mai mari randamente din sectorul telecom. Obiectivele pentru perioada de până în 2013 sunt conforme consensului, notează analiștii.

Mai mulți specialiști din sectorul telecom au afirmat, însă, că nu pun prea mare bază pe prognozele pentru 2014 și perioada următoare, întrucât transformările majore de pe piața din Franța, fac dificilă analiza perspectivelor de profitabilitate.

"Având în vedere începutul dificil din 2011 și menținerea incertitudinilor pentru intrarea unui nou operator de telefonie mobilă pe piața franceză în 2012, nu suntem siguri că obiectivele pe termen mediu vor fi apreciate corect de investitori și piață", precizează Benoit Maynard, analist la Natixis.

Acțiunile France Telecom au avut, anul trecut, o evoluție mai slabă decât cele ale Telefonica Spania sau Deutsche Telecom.

Analiștii se tem că grupul are mai puțin spațiu pentru a reduce costurile comparativ cu rivalii, întrucât nu poate diminua numărul de angajați, din cauza unui val de sinucideri care au condus la demisia fostului director general în 2010.

Statul francez, cel mai mare acționar al companiei nu privește cu ochi buni concedierile, potrivit Reuters. În comparație, Telefonica a anunțat, recent, planuri de a concedia 8.000 de angajați, în timp ce France Telecom vrea să angajeze 10.000 în următorii ani.

Pentru a reduce costurile, grupul francez implementează un acord cu Deutsche Telekom, privind achiziții comune, cu scopul de a realiza economii de trei miliarde de euro până în 2015.

În plus, France Telecom analizează active din Europa, cu excepția pieței din Franța, și a precizat, marți, că nu intenționează să păstreze pachete minoritare în țările unde nu deține controlul operațional. Vânzări de active ar putea avea loc în Austria și Portugalia, unde grupul are participații minoritare.

Grupul France Telecom-Orange este unul dintre cei mai importanți jucători internaționali pe piața telecomunicațiilor. Subsidiara din România a France Telecom deține prima poziție în ierarhia jucătorilor de telefonie de pe piața locală, atât din punct de vedere al numărului de clienți cât și al cifrei de afaceri. Pe piața românească de telefonie mobilă mai activează subsidiarele grupurilor Vodafone și Cosmote și RCS&RDS.