.

În încercarea de a ține pasul cu comerțul global a apărut și la noi, în stare embrionară, comerțul electronic destinat persoanelor fizice.
Principalele avantaje ale cumpărăturilor online le reprezintă economia de timp și de efort. Primele magazine online din România au reușit chiar să scoată profit.
Cum funcționează aceste magazine virtuale?

Rate.ro (www.rate.ro). Oferta de produse cuprinde, deocamdată, numai produse IT și electronice. Nu trebuie decât să vă logați ca utilizator (folosind o adresă de e-mail și o parolă). Puteți plăti cu banii jos (inclusiv credit card) sau în rate. În ultimul caz, vi se va afișa un formular de completat. După ce expediați cererea, aceasta va fi analizată, iar decizia vi se va trimite, în maxim de 48 de ore. În cazul aprobării, un agent al site-ului va veni la domiciliul d.voastră și veți semna un contract de credit pe numărul de rate selectat.

Okazii (www.okazii.ro) este unul dintre puținele site-uri de licitații online din România. Aici ofertantul plasează articolul scos la vânzare, iar cumpărătorul poate găsi un articol de care are nevoie în 'žCatalog' sau după cuvinte cheie. O licitație pentru un produs poate dura 3, 5, 7, 15 sau chiar 30 de zile. Cumpărătorul cu oferta cea mai mare câștigă licitația. Site-ul trimite fiecărei părți un mesaj prin e-mail cu coordonatele celeilalte părți. După aceea, cumpărătorul și vânzătorul vor trebui să ia contact unul cu celălalt și să încheie afacerea la prețul stabilit.

Stilo (www.stilo.ro) conține mai multe secțiuni: delicatese, decorațiuni, business, accesorii, relaxare, sugestii de cadouri, oferte promoționale, având și o rubrică de consultanță. Site-ul oferă combinații variate de produse sub formă de pachete cadou pentru întâlniri de afaceri, romantice, aniversări, nunți etc. Aveți la dispoziție și o aplicație de căutare în baza de date de cadouri în funcție de un buget dat. După trimiterea comenzii veți primi un telefon pentru reconfirmarea listei produselor, urmând să stabiliți coordonatele livrării. În 24-72 de ore, un curier vă va aduce la ușă pachetul solicitat, moment în care veți plăti comanda cu numerar.

eMag (www.emag.ro) oferă programatic cel mai mic preț la produse IT. Cum? Dacă ați văzut un produs IT într-un alt magazin, la un preț mai mic decât la eMag, sunteți invitat să intrați în pagina respectivului produs pe eMag.ro, pe link-ul "Mai ieftin la alții?" și să vă dați datele de contact. Veți fi contactat și veți primi produsul respectiv, mai ieftin decât l-ați văzut la alții. Dacă doriți un produs care nu există în lista eMag, îl puteți solicita, cu șanse ca echipa eMag să îl găsească pentru dvs. la un preț mai mic decât în alte magazine.

Magazinul Tău (www.magazinultau.ro), creat de Best Computers, cu o interfață asemănătoare cu cea a renumitului site american 'Amazon.com', oferă o varietate de produse, de la electrocasnice până la parfumuri. După ce ați comandat produsul, plata se poate face în următoarele moduri: în numerar la livrare, prin transfer bancar, mandat poștal sau plata ramburs. Dacă ordinul de comandă nu depășește 1 milion de lei, veți plăti transportul. Produsele sunt expediate clienților din București în maximum 24 de ore de la validarea comenzii.

Emania (www.emania.ro) este un site veteran în comerțul online din România. După ce ați trimis comanda, veți primi un e-mail de confirmare cu produsele comandate, împreună cu datele personale. Apoi veți fi contactat telefonic de către un operator al site-ului pentru a stabili ultimele detalii legate de livrare. Există mai multe modalități de livrare puse la dispoziția clienților: curier rapid, curier propriu, Prioripost, prin Poșta Română etc. Taxa de transport este compusă din taxa pe livrare (unică pentru cumpărăturile făcute de la un același furnizor) și taxa pe produs (variază în funcție de produsele alese).

Flamingo (www.flamingo.ro) este deschis 24 din 24. Aici găsiți computere, accesorii, jocuri și consumabile - cam tot ce aveți nevoie pentru biroul de acasă. Se poate comanda și prin fax sau telefon. Se poate cumpăra și în rate, în condiții foarte avantajoase.

Raft.ro (www.raft.ro) este o librărie virtuală creată de Hit Mail cu peste 2.500 de volume din toate domeniile de activitate, de la cărți pentru copii la manuale și cărți de istoria artei. Livrarea se face gratuit pentru comenzile a căror valoare depășește 250.000 lei. Plata se realizează, deocamdată, prin mandat poștal.