.

Camelia LUNGU

Comercianții obligați
să accepte cardurile
'Cetățeanul român trebuie să aibă posibilitatea de a utiliza cardul și în alt fel decât pentru a extrage numerar. Cei care își primesc drepturile salariale pe card trebuie să aibă acces la magazine care să accepte plata prin POS și abia atunci vom putea spune că aceste instrumente moderne de plată și-au atins scopul. Discuțiile din aceste zile de la Ministerul Finanțelor Publice, privind introducerea obligativității acceptării plăților cu card în unități comerciale de o anumită dimensiune au un rol bine definit. Nu poți fi un magazin mare transportând bani cu sacoșa', a apreciat ministrul comunicațiilor, Dan Nica, la o conferință din 9 mai, axată pe tema instrumentelor bancare cu amănuntul, dedicate clienților persoane fizice. În privința costurilor de instalare a unui POS, mai ales pentru unitățile mici, sunt definite soluții în proiectul de ordonanță privind obligativitatea acceptării la plată a cardului. Practica generală este, însă, ca banca să suporte costul echipamentelor și al instalării. 'Cred că un agent economic care nu acceptă astăzi plata bunurilor și prin intermediul cardurilor își asumă un risc foarte mare: suspiciunea, poate nemeritată, de evaziune fiscală', avertizează Dan Nica.

Taxe online prin Banc Post, BCR și BRD
Guvernul a introdus obligativitatea acceptării achitării taxelor și impozitelor locale și prin intermediul mijloacelor electronice. 'Suntem ferm deciși, la nivelul Guvernului, să sprijinim inițiativele pe care Asociația Română a Băncilor le va avea în această direcție și vom susține băncile și companiile din domeniul comunicațiilor și tehnologiei informației să modernizeze cât mai rapid sistemul și să construiască o nouă mentalitate a consumatorilor de servicii bancare din România,' a mai arătat ministrul Dan Nica, pe 9 mai.
Există indicii ce arată că sistemul bancar este pregătit pentru realizarea acestor plăți. BancPost și Banca Comercială Română derulează, deja, operațiuni de achitare online a taxelor. Pe 9 mai a fost anunțată și intenția Băncii Române de Dezvoltare - Societe Generale de a se implica în acest proces.
Există și infrastructura de comunicații necesară. Conform declarațiilor MCTI, practic nu există locație în România în care să activeze un agent economic important și în care să nu fie disponibile echipamente, soluții și cel puțin un mijloc de comunicație și transmitere de date necesar funcționării unui sistem electronic de plată a taxelor și impozitelor.

Cardul devine purtător
de drepturi cetățenești
În viziunea MCTI, orice cetățean posesor de card trebuie să își poată plăti bunurile, serviciile și utilitățile în mod rapid și civilizat prin folosirea cardului pe care îl deține. Cetățenii care s-au săturat să stea la coadă în vânt și în ploaie pentru a-și achita taxele și firmele pentru care regimul de plată în numerar nu este unul din cele mai favorabile, creează o presiune puternică pentru extinderea serviciilor bancare existente. Argumentul MCTI este că, dacă un segment de 20-30% din populație nu utilizează cardul bancar și nici nu are de gând să îl utilizeze în următorii ani, nu înseamnă că trebuie să 'pedepsim' restul cetățenilor, privându-i de dreptul de a alege.
Un număr important de posesori de carduri le folosesc numai pentru extragerea de numerar pentru că nu le pot utiliza nici pentru a achita curentul electric sau telefonul, nici pentru a achiziționa bunurile care le sunt necesare. 'Utilizarea cardurilor ar trebui să creeze posibilitatea de a alege: vrei sau nu să stai la coadă, vrei să faci o tranzacție de acasă, de pe calculatorul personal, sau să mergi la bancă. Iar un semnal important privind disponibilitatea de a colabora l-am primit din partea băncilor românești cu care am avut discuții', a declarat ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în cadrul conferinței 'Piața cardurilor' din 23 aprilie 2002.

Cazierul fiscal
ar putea fi introdus anul acesta
'Orizontul de timp pentru introducerea cazierului fiscal va fi sfârșitul acestui an și începutul anului viitor', a declarat Adrian Popescu, directorul general al Direcției de Tehnologia Informației din Ministerul Finanțelor Publice. Cazierul fiscal va fi un registru electronic, care va avea funcții comparabile cu cele ale Centralei Incidentelor de Plată din BNR. Produsul informatic putea fi implementat de la 1 ianuarie 2002, el fiind deja dezvoltat de Direcția Generală de Tehnologia Informației și Direcția de Proceduri Fiscale din Ministerul Finanțelor Publice. Mai sunt, însă, de stabilit o serie de elemente ca datele care trebuie introduse, persoanele care au dreptul de a înscrie aceste date și criteriile de ștergere din baza de date. Se va emite și o normă internă cu privire la modul în care se va face accesul și cine sunt cei care pot consulta baza de date. Apariția cazierului fiscal va ușura munca băncilor de evaluare a clienților proprii și va conduce la o dinamizare a activității de retail. Un loc aparte îl va deține cardul de credit, care, urmare a acestei măsuri, se estimează că va înregistra o creștere substanțială în 2003.