.

Asociația GSM și MasterCard au lansat, la Congresul 3GSM de la Barcelona, un program pilot care facilitează procesul tranzacționărilor financiare la nivel mondial și ce reduce costurile de operare aferente acestora.

Programul se bazează pe ubicuitatea și ușurința în utilizare a comunicațiilor mobile pentru a le facilita celor 200 de milioane de muncitori ce migrează în întreaga lume să trimită cu ușurință și într-un mod securizat bani familiilor acestora, dintre care o mare parte nu au conturi bancare. Prin exploatarea vastei acoperiri a rețelelor mobile, programul va fi complementar canalelor locale de transfer bancar și va face, astfel, transferul de bani mult mai la îndemâna tuturor, în întreaga lume.
Prin susținerea unui grup de 19 operatori mobili ce operează rețele în peste 100 de țări, cu peste 600 milioane de consumatori, Asociația GSM crede că acest program va putea dubla numărul destinatarilor banilor trimiși prin bancă la peste 1,5 miliarde, ajutând astfel la cvadruplarea pieței de transferuri internaționale de bani la peste 1 trilion până în 2012.
Pentru a combina puterea ecosistemelor mobil și financiar, operatorii mobili stabilesc parteneriate cu băncile la nivel local sau regional, în timp ce Asociația GSM desfășoară un program pilot cu MasterCard, una din companiile de top în plăți globale, ale cărei carduri și rețea permit o autorizare internațională. Asociația GSM și MasterCard, care are o rețea de 25.000 de bănci membre, intenționează să dezvolte un centru global care va face legătura între piețele naționale și sistemele locale de plăți rulate de operatorii mobili în parteneriat cu acele bănci locale. Acest centru le va permite muncitorilor care călătoresc în întreaga lume să impulsioneze transferurile internaționale de bani folosindu-și telefoanele mobile, familiile lor fiind anunțate pe telefoanele mobile ale acestora. 
Transferurile internaționale de bani, care totalizează anual peste 230 miliarde de dolari, reprezintă deja o sursă semnificativă de venituri pentru multe țări în curs de dezvoltare și un factor foarte important în dezvoltarea lor economică. Programul va fi și pe placul guvernelor deoarece face mult mai transparentă piața plăților internaționale, încurajează incluziunea financiară, reduce numărul infracțiunilor și crește fluxul valutei în țările lor, susține Rob Conway (foto), CEO al Asociației GSM.
De asemenea, Asociația GSM lucrează și cu CGAP (Grupul Consultativ de Asistare a Săracilor) un grup de microfinanțare găzduit de Banca Mondială, și cu Departamentul pentru dezvoltare internațională al guvernului britanic, pentru realizarea unui sondaj despre mediul reglementativ din 20 de țări, în vederea discuțiilor cu cadrele de reglementare pentru crearea unui cadru optim de reglementare pentru transferul de bani și în cele din urmă al comerțului mobil. Prin Fondul său de Dezvoltare, Asociația GSM lucrează și cu operatorii mobili și cu companiile de servicii financiare din anumite țări pentru dezvoltarea unor abordări inovative care, pe baza rețelelor mobile GSM, să extindă rolul tehnologiei mobile în vederea unei incluziuni financiare și mai mari și să reducă fenomenul 'digital divide'.