.

Netopia Sistem a înregistrat în prima jumătate a acestui an o creștere cu 36% a numărului de plăți prin SMS procesate prin intermediul serviciului mobilPay, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, compania a resimțit o înjumătățire a valorii medii a plăților prin SMS, de la 7 euro în 2009, la 3 – 4 euro în primul semestru din acest an.

Dacă în primul semestru din 2009 compania a procesat 265.000 de plăți prin SMS, în perioada similară a anului în curs a raportat 360.000 de tranzacții.

„Până la finele anului mizăm pe menținerea trendului ascendent și estimăm că vom preocesa cu 30% mai multe plăți prin SMS comparativ cu anul trecut, când serviciul mobilPay a intermediat aproximativ 500.000 de tranzacții", precizează Antonio Eram (foto), Founder&CEO Netopia Sistem. Astfel, în 2010, compania va procesa aproximativ 650.000 de plăți prin SMS.

În ceea ce privește valoarea tranzacțiilor efectuate, Antonio Eram preconizează că până la sfârșitul anului se va raporta un avans de doar 10% comparativ cu 2009. Astfel, dacă anul trecut valoarea totală a plăților prin SMS efectuate prin intermediul serviciului mobilPay a fost de 3,5 milioane de euro, pentru acest an compania estimează că va procesa mesaje în valoare de 3,85 milioane de euro.

„Cu toate că numărul de tranzacții va crește cu 30% în acest an, valoarea totală a acestora nu va înregistra același trend deoarece media unei plăți s-a înjumătățit comparativ cu 2009", precizează Antonio Eram. Dacă anul trecut românii efectuau tranzacții în valoare medie de 7 euro, anul acesta vor plăti aproximativ 3 – 4 euro. Acest fenomen a fost determinat de intrarea în zona plăților prin SMS a comercianților cu produse la prețuri mici dar și de scăderea tarifelor în majoritatea magazinelor online.

Compania asigură în acest moment 80% din totalul plăților prin SMS din România. În acest an, piața locală de profil va avea o valoare de 4,8 de milioane de euro, tradusă printr-un număr total de peste 800.000 de plăți prin mesaje.

Conform estimărilor Netopia Sistem, în acest moment pe piața autohtonă există aproximativ 720 de site-uri care își monetizează conținutul cu ajutorului telefonului, cu 20% mai multe comparativ cu finele lui 2009, când doar 600 de portalului recurgeau la această metodă.

"Cele mai frecvente plăți de pe telefon în prima parte a acestui an au fost pentru jocuri online, licențe software, acces la servicii online și cumpărări de produse. De asemenea, am observat o creștere a segmentului de asigurări prin SMS", precizează Antonio Eram.

 

Creștere cu 40% a numărului de informări și texte promoționale prin SMS trimise prin serviciului web2sms

Netopia Sistem a înregistrat și o creștere cu 40% a numărului de informări și texte promoționale prin SMS trimise de companii prin intermediul serviciului web2sms. Astfel, în primul semestru al acestui an compania a asigurat prin intermediul serviciului propriu livrarea a 21 milioane de mesaje, comparativ cu 15 milioane de SMS-uri în perioada similară a anului trecut.

„Până la finele anului estimăm că numărul mesajelor pe care le vom procesa prin intermediul web2sms va crește cu aproximativ 55% comparativ cu anul trecut și vom atinge pragul de 54 de milioane de mesaje", precizează Antonio Eram.

Netopia Sistem va asigura în acest an livrarea a 60% din numărul total de informări și texte promoționale prin SMS trimise de companii, care va ajunge la aproximativ 90 de milioane de mesaje.

Despre Netopia Sistem

NETOPIA Sistem este leader pe piața din România în domeniul comunicării prin SMS și în ceea ce privește microplățile cu telefonul mobil, prin serviciile web2sms, respectiv mobilPay.ro. Din portofoliul companiei mai fac parte, pe lângă mobilPay, mobo.ro (portal dedicat aplicațiilor pe telefonul mobil care cuprinde peste 1.200 de titluri disponibile pentru orice model de telefon) și myGod.ro (platformă games on demand pentru PC).