.

Din 30 iunie 2004, mobile-banking se numără printre instrumentele de plată recunoscute de legislația română, alături de aplicațiile Internet-banking și home-banking, conform no-cash.ro.
Ordinul 218/2004 definește mobile-banking ca fiind 'acel instrument de plată cu acces la distanță ce presupune utilizarea unui echipament mobil (telefon, PDA - Personal Digital Assistant etc.) și a unor servicii oferite de către operatorii de telecomunicații'.
Prin noul cadru legal, MCTI consacră oficial telefonul mobil ca instrument de plată la distanță, încurajând băncile să implementeze servicii de mobile banking. Noua legislație prevede obligativitatea auditării planului de securitate și a soluției informatice folosite de serviciile de plată la distanță de către un auditor, intern sau extern, certificat internațional (Certified Information Systems Auditor - ISACA) și independent față de sistemul auditat. În plus, băncile vor trebui să raporteze trimestrial către MCTI, pentru fiecare produs de plată la distanță, numărul de utilizatori, numărul de tranzacții (separat pentru lei și valută) și valoarea tranzacțiilor (în lei și echivalent euro). Băncile autorizate până în prezent să deruleze aplicații de mobile banking (transferuri și plăți utilizând telefonul mobil) sunt BRD - Groupe Societe Generale (serviciul Mobilis de la Orange) și Raiffeisen Bank (My banking - Connex).
Cele 2 bănci oferă, de asemenea, servicii de Internet banking (BRD-Net) și, respectiv, home banking (MultiCash Raiffeisen).

Operatorii nu sunt instituții financiare
Operatorii mobili vor avea de furcă cu reglementările noului domeniu al plăților mobile. O directivă europeană privind banii electronici riscă să îngroape comerțul mobil înainte de a avea șansa să se dezvolte. În luna mai, Comisia Europeană a considerat cartelele preplătite ale operatorilor mobili tot o formă de plată electronică atunci când sunt folosite la descărcarea de produse sau servicii ale unor terți, cum ar fi tonuri de melodii sau jocuri Java. Aceasta înseamnă că directiva din 2000 privind banii electronici - vizând marile instituții financiare, destinată prevenirii spălării banilor - se aplică și cartelelor.
'Dacă aceste reglementări financiare se aplică, atunci nu vrem să fim tratați ca instituții financiare, ci ca operatori mobili', declară Marina Solin, președinte al grupului de lucru pe comerț mobil din cadrul GSM Europe, citat de Total Telecom. De exemplu, emitenții de bani electronici sunt obligați să aibă detaliile clienților lor și capacitatea de a recupera banii, ceea ce pentru operatorii mobili este dificil, dacă nu imposibil, în cazul utilizatorilor pre-paid.