.

Pe 12 iunie 2002, a avut loc lansarea oficială a noilor produse bancare oferite de Compania Națională Poșta Română și Banc Post: acordarea de microcredite și deschiderea de conturi și operații în lei cu și fără numerar. Prin intermediul noilor servicii, persoanele fizice și juridice vor putea deschide conturi curente și de depozit la Banc Post prin intermediul a 376 unități poștale amplasate în toate județele țării, dintre care 248 situate în mediul rural. La cele 2 servicii noi ale Banc Post se adaugă constituirea de depozite pe carnete de economii Banc Post și vânzarea de certificate de depozit, servicii devenite deja tradiționale. Între 20 mai și 12 iunie fuseseră înaintate 99 de cereri pentru microcredite, din care 80 deja acceptate. Pe 25 iunie, la aproximativ 2 săptămâni de la lansare, prin intermediul oficiilor poștale se aprobaseră 250 de cereri de credite, alte 2000 de dosare fiind în procedură de evaluare.
Până la sfârșitul anului, numărul oficiilor va crește la 1000. În prezent, 2600 de unități poștale fac posibilă plasarea economiilor populației în depozite bancare, iar până la sfârșitul anului numărul acestora va ajunge la 3000. '3000 de localități în care poate oamenii nici nu și-au imaginat această posibilitate reprezintă o realizare importantă pentru edificarea unei societăți moderne în România. Faptul că nu discutăm despre facilitățile pe care le are Bucureștiul, ci de facilitățile pe care le poate avea o țară întreagă este semnificativ', a punctat Dan Nica, ministrul comunicațiilor.
'Imaginea idilică a poștașului care doar vine să aducă corespondența nu se mai potrivește cu rolul pe care dorim ca Poșta Română să îl joace în societatea contemporană. Nu este normal ca, în condițiile în care există o rețea națională de oficii poștale, să apară limitări de acces la serviciile financiare. E anormal ca în România acestor ani un număr imens de români să fie nevoiți să se deplaseze cu diferite mijloace de transport, pe distanțe adeseori lungi, pentru a putea apela la serviciile de bază ale unei bănci. De multe ori, datorită dificultăților întâmpinate, oamenii decid să-și păstreze banii în locuri nesigure. Prin cele 2 noi servicii lansate astăzi s-a făcut un pas mare pentru a asigura firmelor și persoanelor fizice posibilitatea de a avea acces din orice locație la servicii financiare', a spus Dan Nica.
Prin intermediul noilor servicii, persoanele fizice sau juridice pot să deschidă la Banc Post conturi curente și de depozit, prin care se vor putea efectua toate operațiunile bancare de depunere și retragere de numerar. Persoanele fizice salariate pot obține credite de la Banc Post, pe termen de 2 ani, pentru nevoi personale, în valoare maximă de 15 milioane de lei. Acordarea creditului și rambursarea ratelor lunare se pot efectua direct la ghișeele Banc Post sau, începând din 20 mai, prin mandat poștal.