.

Unul dintre cele mai mari și mai complexe proiecte de carduri inteligente multi-aplicații a fost lansat pe 4 iulie 2002, în Rusia. Cardul co-branded prevăzut cu chip, lansat la Moscova de către Banca din Moscova, producătorul de carduri Rosan Finance, metroul Metropolitan și Visa, oferă prețuri reduse pentru o gamă largă de servicii, inclusiv sistemul de transport subteran din metropola moscovită. Cardul conține o combinație de beneficii și informații de plată și este creat pentru persoane care primesc ajutor de stat: studenți, pensionari, membri ai armatei, dar și alte categorii defavorizate.
Noul card multi-aplicații își are originea în introducerea, în 1998, a cardului cu chip fără contact (cu chipul înglobat în card) MIFARE, produs de Philips Royal Electronics, pentru studenții ce folosesc metroul din Moscova. Alte organizații, inclusiv grupurile locale guvernamentale, s-au alăturat acestui tip de proiecte. Astăzi, circa 1,7 milioane de carduri au fost emise numai pentru transport. 'Este un proiect minunat și un bun exemplu că aceste carduri de plată sunt destinate tuturor', a declarat Anne L. Cobb, președinte Visa CEMEA. 'Primăria Moscovei se poate aștepta să observe o scădere a costurilor de administrație a sistemului de beneficii, în vreme ce beneficiarii ajutorului social vor aprecia viteza sporită, securitatea și confortul plății electronice'.
Banca din Moscova oferă funcția de card de debit Visa Electron pentru plăți. Asemenea utilizării sale la comerciant, posesorii de card pot retrage numerar la orice ghișeu bancar sau în orice rețea de ATM-uri care afișează semnul Visa. Banca din Moscova a introdus, de asemenea, ATM-uri speciale pentru plata pensiilor în 10 unități poștale, în vreme ce sistemul de asigurări obligatorii de sănătate permite populației să se înregistreze pentru servicii la șase spitale prin simpla utilizare a acestui card. Radu Obreja, vice-președinte Visa International CEMEA ne-a declarat: 'Acest proiect este un exemplu de implementare a tehnologiei cardurilor inteligente care demonstrează clar câte organizații guvernamentale pot utiliza cardurile cu chip în scopuri de securitate și identificare, pentru semnătura digitală și îngrijiri medicale. Este, de asemenea, un exemplu excelent despre modalitățile băncilor membre Visa, ce lucrează cu agenții guvernamentale importante, de a utiliza tehnologia smart pentru a ajunge la populația ne-bancarizată', a adăugat Obreja. În următoarele luni Visa va organiza seminare, forumuri și sesiuni de instruire asupra beneficiilor cardurilor inteligente și al celui mai bun mod de migrare către tehnologia bazată pe chip pe tot teritoriul Europei Centrale și de Est.