.

Publicația online Forbes.com (www.forbes.com) și firma de brokeraj în domeniul recuperărilor Bidwell & Company sunt 2 utilizatori prematuri de WASP. Forbes.com folosește serviciul găzduit Catalyst de la 2Roam pentru difuzarea 'žversiunilor pentru ecrane mici și verzi' ale conținutului său Web către abonații rețelei Sprint PCS, la care va adăuga, în curând, o componentă AT&T Wireless. Bidwell oferă acces de pe mobile la indicii bursieri, tranzacții și balanțe contabile.
Pentru Forbes.com, 2Roam s-a ocupat de toate problemele legate de mobilitatea conținutului. 'žNoi nu am făcut nimic altceva decât să le furnizăm conținutul într-un format standard XML sau HTML, pe care ei îl pot procesa în fișierele XSL (eXtensible Stylesheet Language) specifice fiecărei unități mobile sau fără fir, fie că e de la Motorola, fie că e de la Ericsson', explică Michael Dugan, life style director la Forbes.com, citat de revista 'Network Magazine'.
Forbes.com a beneficiat, în primul rând, de pe urma experienței 2Roam în dezvoltarea interfețelor de utilizator pentru dispozitive mobile cu ecrane mici și în maximizarea potențialului acestor ecrane. Forbes.com a încercat, ca mulți alții, să își construiască în cadrul firmei sistemul wireless, dar și-a dat seama că din punct de vedere al costurilor și al timpului, soluția ASP este mult mai rentabilă.
Bidwell a declarat că a ales compania 2Roam din 3 considerente: aplicația lor software Catalyst îi permite accesul rapid pe piață, costurile inițiale din modelul WASP sunt scăzute, iar 2Roam deține infrastructura necesară compatibilizării cu diversele dispozitive handheld. Concurența acerbă a fost motivul principal pentru care Bidwell a decis să le ofere acces mobil la conturile lor celor aproximativ 150.000 de clienți, care își efectuează prin Internet circa 80% din tranzacții. La sfârșitul lui 2001, Charles Schwab & Co. a promovat o ofertă wireless, așa încât cei de la Bidwell s-au văzut nevoiți să țină pasul cu concurența. Avantajele soluției de la 2Roam se văd mai ales în privința costurilor: dacă Bidwell și-ar fi pus singur la punct toată tehnologia, atunci i-ar fi costat de 10-20 de ori mai mult, apreciază Jam Hemmedy, vice-președinte la Bidwell. Sistemele 2Roam pot prelua datele în format Web (HTML sau XML) sau bazele de date subiacente și le pot transmite pe o multitudine de dispozitive mobile. Dezvoltată în cadrul unei firme, această tehnologie ar fi durat și ar fi costat mult. Totodată, optarea pentru un WASP a fost și cea mai prudentă: 'žSincer, până acum nu am avut atât de mulți clienți care să folosească serviciile mobile - mobilitatea devine o opțiune de ultimă instanță pentru clienții ce-și doresc o informație. Pare mai degrabă o soluție care își caută problema', comentează vice-președintele Bidwell.