.

ING este prima banca din  Romania care permite clientilor sa foloseasca telefonul mobil pentru plati la comercianti prin utilizarea tehnologiei contactless, a anunțat compania pe 26 noiembrie. Premiera mondiala consta in faptul ca, folosind meniul telefonului Nokia, posesorul isi transfera (printr-o tranzactie de tip « top-up ») suma de bani necesara din contul curent in contul Maestro Paypass al telefonului.

Sumele care pot fi incarcate sunt 10 RON, 50 RON, 100 RON, 200 RON si 300 RON. Limitele de incarcare sunt 300 RON pe zi, 600 RON la 4 zile si 1.000 RON maxim cat incape in portofel – contul Maestro PayPass.

Dupa ce posesorul isi verifica soldul, care ii confirma intrarea sumei cerute, tranzactia de cumparare poate avea loc prin simpla apropiere (maximum 4 cm) a telefonului de cititorul special instalat la comerciant. Contul este debitat automat iar POS-ul emite chitanta care ramane la comerciant. Valoarea maxima a unei tranzactii este de 80 RON.

Asadar, este nevoie de PIN doar pentru a transfera banii din contul curent in contul Maestro Paypass nu si pentru autorizarea platii. De asemenea, nu este nevoie de semnatura posesorului care isi poate verifica istoricul tranzactiilor atat pe telefonul mobil cat si pe extrasul de cont primit la final de luna.

Pentru utilizarea telefonului posesorul primeste un PIN iar telefonul este personalizat cu datele care se inregistrau si pe un card cu cip. In aceasta faza de pilot vor fi utilizate telefoanele Nokia model 6212 Classic cu conexiune GPRS.

ING va selecta un numar de maxim 500 de clienti care vor putea face plati cu telefonul mobil, doar in Bucuresti, de la urmatorii comercianti: Sensiblu, Eurest, Hollywood Multiplex, CinemaPro, InMedio (difuzarea presei – numai in anumite puncte de vanzare).

La acest proiect pilot au fost implicate mai multe companii: ING, MasterCard, Nokia, Collis, Venyon, Toro si Printec (care a pus pe un POS obisnuit cititorul contactless si a adaptat aplicatia).

Pentru a derula acest proiect pilot, Romania a fost aleasa dintr-o serie de alte 50 tari unde opereaza ING ca banca. Dupa sase luni, cand pilotul se va fi incheiat, ING va analiza rezultatele si va trage concluziile necesare care vor sta la baza definitivarii strategiei europene a grupului legata de platile cu telefonul mobil.