.

Visa International a lansat în iulie, pentru prima dată în regiunea CEMEA, programul Verified by Visa '“ soluția de securizare a cumpărăturilor online. Programul a demarat în Emiratele Arabe Unite la Banca Națională din Abu Dhabi și este estimat să reducă incidența fraudei din tranzacțiile online cu cel puțin 50%. Programul Verified by Visa este un sistem de autentificare a tranzacțiilor din comerțul electronic care validează identitatea posesorului de card. A fost creat să sporească încrederea consumatorilor și comercianților în comerțul electronic și să reducă disputele, stimulând, așadar, creșterea vânzărilor online.
Consumatorii pot lua măsuri de protejare a propriilor conturi Visa împotriva utilizării neautorizate, prin selectarea unei parole personalizate care devine semnătura lor virtuală pentru cumpărăturile pe Internet.

Bucureștiul vrea
să semene cu Abu Dhabi
Doar banca emitentă și posesorul de card cunosc parola, ceea ce înseamnă că detaliile contului sunt ferite de intruziuni externe. Aceasta asigură tranzacțiile și oferă un nivel de securitate și confort psihic posesorului de card care nu erau posibile în trecut. Radu Obreja, vice-președinte Visa CEMEA a declarat: 'Banca Națională din Adu Dhabi demonstrează viteza cu care poate fi implementat un serviciu. A durat mai puțin de șase săptămâni de la decizia de implementare până în momentul de începere a programului de testare. Banca Națională din Abu Dhabi a fost hotărâtă să facă primul pas și avem încredere că băncile din Europa Centrală și de Est vor adera curând la această soluție. Odată implementată în această piață, Verified by Visa va fi o soluție sigură care va aduce beneficii posesorilor români de carduri Visa și comercianților virtuali deopotrivă, aducând mai multă siguranță mediului în care se desfășoară comerțul electronic'.
Potrivit domnului Obreja, în acest moment, comerțul electronic crește rapid în regiune. 'Tranzacțiile din comerțul electronic derulate pe carduri Visa în CEMEA au crescut cu 64%, de la 68.000 (în martie 2001) la 111.400 tranzacții (în martie 2002). Valoarea tranzacțiilor din comerțul electronic în zona CEMEA au indicat o creștere de 66%, de la 4,45 milioane USD (în martie 2001) la 7,4 milioane (în martie 2002). Această creștere demonstrează, în mod evident, potențialul comerțului electronic. Deși impresionantă, creșterea este, încă, inhibată de diverși factori. În prezent, 56% din tranzacții sunt plătite în numerar la livrarea bunurilor achiziționate de pe Internet, în vreme ce, la nivel global, o medie de 64% din plățile electronice sunt derulate online prin intermediul cardurilor de plată'.
Un studiu efectuat în Statele Unite și zona Asia Pacific relevă faptul că peste 70% dintre consumatori invocă nesiguranța securității tranzacțiilor ca principal motiv pentru a nu cumpăra online. Îngrijorarea acestora se manifestă, în principal, în legătură cu securitatea cardului de credit și a informațiilor personale. Mai mult de 80% dintre consumatorii interogați au declarat că sunt dispuși să aplice pentru serviciul Verified by Visa, în momentul în care va fi disponibil. Mai mult de jumătate dintre aceștia și-au exprimat intenția de a face cumpărături online cu Verified by Visa.
'Verified by Visa se dovedește, deja, a fi un succes. Ca rezultat al implementărilor regionale din întreaga lume, înregistrăm zeci de mii de tranzacții Internet care se derulează, deja, sub protecția programului Verified by Visa. În Statele Unite, 6.000 de bănci emitente au introdus Verified by Visa din decembrie 2001. Peste 30 dintre cei mai importanți comercianți virtuali din Statele Unite utilizează acest serviciu, iar alți 49 vor urma în curând', a menționat Obreja.

U-commerce prin Visa
În cursul anului 2003, urmează să fie implementate câteva programe și în celelalte regiuni ale Visa.
Steven Haycock, directorul departamentului de retail banking al Băncii Naționale din Abu Dhabi a declarat: 'ca bancă emitentă, suntem acum în măsură să autentificăm un posesor de card în timpul unei tranzacții online și să notificăm comerciantul în timp real că respectivul cumpărător este, într-adevăr, posesorul acelui card, protejând comercianții de disputele cu consumatorii '“ fenomen care a crescut, de asemenea, rapid în ultimii ani. Comercianții virtuali care se înregistrează pentru Verified by Visa sunt informați că există standarde minime de calitate pe care fiecare dintre aceștia trebuie să le includă pe propriul web site. Cu o atentă monitorizare a practicilor comercianților virtuali, cumpărătorul este acum mult mai bine protejat împotriva falșilor comercianți'.
În iulie a început testarea efectivă a programului Verified by Visa, iar serviciul este așteptat să ajungă la comercianți și la aproximativ 20.000 de posesori de carduri de credit în acest an. Cu timpul, Banca Națională din Abu Dhabi speră că toți posesorii săi de card se vor înregistra pentru a beneficia de acest serviciu. Banca a înregistrat, deja, interesul ferm al câtorva comercianți și furnizori de servicii din Emiratele Arabe Unite.
Visa a negociat cu ARCOT Systems pentru acceptatorii virtuali de carduri din rețeaua acesteia. Visa va oferi software, licență anuală și întreținere gratuită a sistemului. Software-ul necesar este instalat la fiecare acceptator (sau la procesatorul său) și este oferit împreună cu un serviciu de asistență disponibil 24 de ore din 24.