.

Visa Europe anunță lansarea a două noi proiecte pilot de plăți mobile în Polonia și Turcia. Cele două proiecte reprezintă o nouă etapă spre comercializarea plăților contactless mobile NFC (Near Field Communications) în Europa.

„Piețele caracterizate de o creștere puternică, cum sunt cele din Polonia și Turcia, oferă pe lângă un număr mare de consumatori tineri, pasionați de tehnologie, și unele dintre cele mai inovatoare bănci din Europa care adoptă rapid cele mai recente inovații în materie de plăți electronice", precizează Sandra Alzetta, Director Inovații în cadrul Visa Europe. „Convergența dintre plăți și tehnologia mobilă este inevitabilă, iar Visa este direct implicată în promovarea acesteia prin susținerea proiectelor strategice de plăți mobile în Europa."

Polonia

În Polonia, Visa Europe, Banca Zachodnu (BZ WBK) și operatorul de telefonie mobilă Plus au lansat primul proiect de plăți mobile contactless pe bază de SIM, din țară. Folosind o soluție over-the-air (OTA) pentru gestionarea de la distanță a cardurilor SIM, pe cardul SIM al telefonului va fi stocată o aplicație de plăți contactless. Clienții vor putea să realizeze tranzacții contactless mobile de valoare redusă oriunde sunt acceptate plățile contactless. Proiectul reprezintă primul serviciu din Europa care le oferă consumatorilor posibilitatea de a achiziționa din orice magazin al operatorului de telefonie mobilă Plus un aparat NFC Samsung cu care se pot realiza plăți mobile Visa.

BZ WBK este prima bancă din Polonia care a lansat cardurile de plăți contactless și a emis deja peste 150.00 de carduri contactless pe piață. Categoriile de consumatori vizate inițial pentru proiectul de plăți mobile sunt tinerii și adolescenții, cunoscători ai tehnologiei care au adoptat deja plățile contactless prin carduri. Se preconizează că, până la sfârșitul anului, numărul de terminale contactless din Polonia va ajunge la peste 12.000, iar numărul de carduri contactless va depăși 2 milioane, acestea fiind oferite de opt bănci membre Visa Europe, printre care BZ WBK, primul emitent al acestor carduri în Polonia.

Turcia

În Turcia, Visa Europe testează plăți mobile NFC în rândul clienților de la șase bănci importante: Denizbank, Finansbank, Halkbank, Ä°ș Bankası, Vakıfbank și Ziraat Bankası. Programele sunt concepute sub formă de teste de teren incipiente, având ca scop testarea experienței clienților și identificarea nevoilor în vederea viitoarei comercializări a plăților mobile. În același timp, proiectul reprezintă un efort considerabil și concertat al băncilor emitente Visa din Turcia în ceea ce privește cooperarea la nivel de procese tehnice de bază și infrastructură, astfel încât să poată valorifica și mai mult potențialul pieței.

Turcia se numără printre piețele cu cea mai rapidă creștere în sectorul plăților electronice din Europa și a adoptat deja tehnologia contactless pentru cardurile de plăți. Până în martie 2010, în Turcia au fost emise peste un milion de carduri de plată contactless Visa prin cele 19 programe de carduri comerciale. Proiectele bazate pe tehnologia mobilă sunt susținute și prin cele 30.000 de locații care asigură infrastructura de acceptare.

„Strategia noastră vizează extinderea plăților fără numerar, în special pentru tranzacțiile cu valoarea mică, prin tranzacții contactless și mobile și, pe viitor, prin utilizarea telefoanelor mobile pentru plăți la distanță (online) între persoane fizice (P2P).", a adăugat Sandra Alzetta.

Visa Europe realizează în continuare studii de cercetare și programe pilot pentru a identifica preferințele clienților și pentru a dezvolta produse care să răspundă nevoilor de pe piață. Pe lângă Polonia și Turcia, proiectele de plăți mobile contactless Visa au fost derulate în mai multe țări, printre care Finlanda, Franța, Italia, Elveția, Marea Britanie și Spania.

Despre Visa Europe

În Europa, sunt peste 390 milioane carduri Visa de debit, credit și business. La sfârșitul anului 2009, cardurile Visa au fost utilizate pentru plăți și retrageri de numerar evaluate la peste 1,4 mii de miliarde EUR. 11,2% din cheltuielile din Europa au fost făcute cu un card Visa.

Visa Europe este o asociație de membri - o organizație deținută și condusă de cele 4.000 bănci membre din Europa - care a fost încorporată în iulie 2004. În octombrie 2007, Visa Europe a devenit independentă de noua corporație globală Visa Inc., cu o licență exclusivă, irevocabilă și perpetuă în Europa.

Fiind o organizație europeană, este capabilă să răspundă rapid la cerințele specifice pieței bancare europene și clienților - deținători de carduri și comercianți, și să împlinească obiectivul Comisiei Europene de a crea o adevărată piață internă de plăți.

Visa are cea mai mare acceptare la nivel global și Visa/Plus este una dintre cele mai mari rețele de ATM-uri din lume care furnizează numerar în monedele naționale a peste 200 de ță