.

Visa Europe și Wireless Dynamics Inc. (Wireless Dynamics) au dezvoltat împreună o soluție de plăți mobile contactless care va oferi utilizatorilor de iPhone din Europa posibilitatea de a efectua plăți contactless Visa. „Testele realizate pe teritoriul Europei demonstrează clar că plățile mobile contactless reprezintă o ofertă atractivă pentru clienți. Visa a înțeles că cei care vor adopta cel mai rapid tehnologia avansată de plată sunt, cel mai probabil, consumatorii care folosesc telefoane smart precum iPhone. Având în vedere că disponibilitatea unei game largi de dispozitive mobile compatibile cu serviciile contactless rămâne un obstacol major în calea adoptării la scară largă, depășim această situație prin introducerea funcționalității respective pentru telefoanele iPhone", precizează Sandra Alzetta, SVP, Director Inovații în cadrul Visa Europe.

 

Utilizatorii iPhone trebuie doar să atașeze la propriul iPhone accesoriul iCarte oferit de Wireless Dynamics și disponibil fie la banca lor, fie la operatorul lor de telefonie mobilă, apoi să descarce aplicația Visa Mobile aferentă pentru iCarte App din App Store. Accesoriul iCarte este prevăzut cu o antenă și un element de siguranță integrat Secure Element unde cardul mobil Visa este păstrat în siguranță. La rândul lui, acest „card" funcționează cu ajutorul unei aplicații din App Store care permite efectuarea plăților pe iPhone. După activarea cardului mobil Visa, consumatorii trebuie doar să lanseze aplicația și să atingă cu iPhone-ul orice terminal POS din Europa prevăzut cu funcționalitatea contactless pentru a-și face cumpărăturile, fără a mai fi nevoiți să introducă și codul PIN*.

Accesoriul iCarte este proiectat astfel încât să le ofere utilizatorilor iPhone posibilitatea de a-și face cumpărăturile cu ajutorul tehnologiei mobile contacless de la un număr tot mai mare de comercianți din Europa. Soluția Visa Europe a fost lansată pentru prima dată în colaborare cu banca Yapi Kredi și cel mai mare operator de telefonie mobilă din Turcia, Turkcell. Clienții Yapi Kredi care au un abonament de telefonie mobilă de la Turkcell vor fi primii care își vor putea face cumpărăturile direct de pe propriul iPhone de la 40.000 de terminale POS cu funcția contacless din Turcia, folosind accesoriul de plată iCarte. Produsul este disponibil și în Marea Britanie în parteneriat cu FIS, un important furnizor de platforme pentru soluții preplătite, și Coventry Building Society. Pentru a extinde comercializarea accesoriului, Visa Europe va implica băncile membre și operatorii de telefonie mobilă parteneri din Italia, Franța, Polonia, Spania, Elveția, Turcia și Marea Britanie, țări în care infrastructura de plăți contacless trece printr-un proces rapid de maturizare.

„Colaborarea cu Visa Europe în vederea comercializării accesoriilor noastre iCarte reprezintă un salt înainte pentru creșterea numărului și tipului de soluții pentru plăți mobile. Am depus eforturi deosebite pentru a dezvolta un produs atractiv, cu o multitudine de funcționalități pentru partenerii noștri și utilizatorii de iPhone din Europa", precizează Ambrose Tam, Președinte și Director Executiv al Wireless Dynamics.

Un studiu privind consumatorii europeni** realizat de Visa Europe în Italia, Polonia, Turcia și Marea Britanie a confirmat cererea puternică de servicii de plăți mobile contactless din partea consumatorilor, 41% dintre cei intervievați declarând că ar fi „în mod cert" sau „probabil" dispuși să folosească plățile mobile Visa. În cazul utilizatorilor de iPhone procentul a crescut puternic la 57%, fapt care dovedește că dispozitivul reprezintă metoda ideală prin care grupul țintă de utilizatori și consumatori de servicii mobile cu atitudini pozitive poate trece la tehnologii noi de plată. Studiul a indicat și faptul că 87% din utilizatorii iPhone participanți ar fi dispuși să adopte un accesoriu care să permită folosirea propriului telefon pentru efectuarea plăților mobile contacless.

Accesoriul iCarte de la Wireless Dynamics este compatibil cu iPhone 4, iPhone 3GS și iPhone3G pe iOS 3.1 sau variante mai avansate. Elementul de siguranță Secure Element al iCarte poate fi asociat mai multor conturi Visa.

* Cardul este prevăzut cu o măsură de securitate constând într-o limită agregată pentru tranzacțiile contactless care se reconfigurează automat prin introducerea codului PIN. Periodic, posesorii de carduri vor fi invitați să tasteze codul PIN pentru a avea astfel garanția că respectivul card se află în posesia deținătorului real. De asemenea, introducerea codului PIN poate fi solicitată în cazul unor cumpărături cu o valoare mai mare.

** Studiul a fost realizat de Incite Marketing Planning în perioada septembrie – octombrie a anului 2010. Au fost intervievate aproape 4.200 de persoane din patru țări diferite: Turcia, Marea Britanie, Italia și Polonia