.

Cel mai recent studiu realizat de Visa Europe evidentiaza faptul ca economia subterana a Romaniei a ajuns sa reprezinte 33% din PIB, aproximativ 46 miliarde Euro.Concluziile studiului confirma faptul ca exista o legatura stransa intre prevalenta platilor in cash si marimea economiei subterane dintr-o tara.

Economiile cu un numar redus de plati electronice pe cap de locuitor, cum este si Romania, au un nivel ridicat al economiei subterane, spre deosebire de tarile unde platile electronice sunt mult mai raspandite, cum ar fi Marea Britanie si Austria.

Atat guvernul, cat si bancile, pot sprijini printr-o serie de actiuni concertate cresterea gradului de folosire a cardului si migrarea de la o economie bazata pe tranzactii in numerar la o economie moderna, prin aceasta reducand sfera de actiune a economiei informale.

Visa Europe, impreuna cu bancile sale membre din Romania, au evidentiat si propun o serie de masuri pentru reducerea economiei subterane cu ajutorul sistemelor de plata, din care cele mai importante sunt urmatoarele:

1.      Platile catre cei cu profesii liberale, care depasesc un anumit nivel, sa se faca prin plata electronica (exemplu Italiei). Discutarea/stabilirea nivelurilor limita cu Ministerul de Finante.

2.      Imbunatatirea si  asigurarea aplicarii Legii nr. 250/10.06.2003 care prevede ca toti comerciantii cu o cifra de afaceri de peste 100.000 EUR trebuie sa accepte plata cu cardul. Ajustarea limitei la 300.000 RON. 

3.      Reducerea TVA la plata cu cardul, pentru o perioada determinata de timp (1-2 ani). Daca este implementata selectiv, in ariile care inregistreaza procente semnificativ scazute ale tranzactiilor raportate, poate stimula consumul si cresterea economica (exemplul Columbiei, Argentinei, Coreei de Sud)

4.      Modificarea legislatiei prezente pentru a permite emiterea tichetelor de masa, de cadouri, de bonus sau de vacanta in varianta de carduri prepaid, pentru a elimina piata neagra a tichetelor si a creste eficienta metodei de plata. 

5.      Plata online prin card a impozitelor locale si centrale sa fie dezvoltata in 10 mari orase din Romania, (conform modelului aplicat in Baia Mare http://www.baiamarecity.ro/simpotaxd.php)