.

Conform unui studiu publicat la începutul lunii septembrie, în următorii trei ani majoritatea bancomatelor care distribuie cash vor funcționa cu ajutorul sistemului de operare Windows. Până în 2005, 65% din ATM-urile bancare din Statele Unite vor utiliza o versiune adaptată de Windows. Conform firmei de cercetare de piață Celent, citată de Wired News, în jur de 12% dintre automate vor utiliza acest sistem de operare până la sfârșitul acestui an.
În urma unui studiu realizat cu 20 din cele 60 de bănci aflate în top în Statele Unite și cu primele 10 firme de producție de ATM-uri și vânzătoare de software, Celent a concluzionat că industria bancară este pregătită să renunțe la sistemul de operare OS/2 de la IBM, folosit astăzi de majoritatea ATM-urilor. Băncile ar prefera Windows, o platformă considerată 'deschisă' în ceea ce privește compatibilitatea cu rețelele interne corporative. De asemenea, este atât de adaptabilă încât se pot adăuga diverse opțiuni la toate ATM-urile bancare fără să mai trebuiască să scrie programe multiple pentru mașini diferite.
Acum, când infamul 'ecran albastru al morții' amenință mulți utilizatori de desktop-uri, industria bancară și experții în securitatea datelor neagă orice posibilitate de spargere a codurilor ATM-urilor pe platformă Windows și de golire a conturilor bancare.
În primul rând pentru că ATM-urile vor utiliza o versiune a Windows NT mult diferită de varianta pentru desktop, o versiune prescurtată, care nu conține programe de tip Web server. Un alt motiv ar fi acela că automatele nu vor opera online și deci nu vor fi vulnerabile la atacuri Internet distructive sau la diverși viruși împrăștiați ca e-mail attachments. Automatele nu au periferice de genul floppy disk așa că ar fi foarte greu pentru un cracker să instaleze coduri sau să fure diverse informații.
În viitor, automatele vor putea deveni o adevărată sursă de bani pentru bănci, care le vor putea programa pentru publicitatea proprie sau pentru diverse servicii, de exemplu vânzare de bilete de loterie sau de ce nu, pentru vânzare de băuturi răcoritoare.